KANTONALNI ODBOR SDA ZDK: Nezir Pivić kandidat za premijera, poznata i imena ministara

Na istoj sjednici IO KO SDA ZDK predložio je i ostale kandidate za resore kojima će upravljati kadrovi SDA ZDK.

  • Politika

  • 18. Okt. 2023  18. Okt. 2023

  • 2

Izvršni odbor KO SDA ZDK na sjednici održanoj u Zenici je potvrdio kandidate koje su gradske i općinske organizacija SDA iz ZDK kandidovale za budućeg premijera i članove nove Vlade ZDK.

Potvrđeno je pisanje Vijesti.ba. Za mandatara za sastav nove Kantonalne vlade IO KO SDA ZDK, na prijedlog GO SDA Zenica, predložen je Nezir Pivić.

Na istoj sjednici IO KO SDA ZDK predložio je i ostale kandidate za resore kojima će upravljati kadrovi SDA ZDK. Predloženi su sljedeći kandidati: resor obrazovanja, na prijedlog OO SDA Kakanj - Mirza Mušija, resor unutrašnjih poslova, na prijedlog GO SDA Visoko - Emir Vračo, resor poljoprivrede, na prijedlog OO SDA Tešanj, naknadno će biti predložen, resor pravosuđa, na prijedlog KO SDA ZDK - Nebojša Nikolić.

- Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo, nakon detaljnih analiza i sranačkih procedura na nižim nivoima, odabrali kadar koji će biti dio nove Vlade ZDK. Izabrali smo vrlo kvalitetan kadar, budućeg premijera i ministre koji sigurno znaju odgovoriti zadatku i koji će, bez sumnje, zajedno sa našim partnerima, Zeničko-dobojski kanton učiniti ugodnim mjestom za život. Također ne sumnjam da će nova Vlada biti i na usluzi i našoj poslovnoj zajednici koja je definitivno kičma privrede u Federaciji BiH što svakako moramo zadržati, nagalsio je Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA ZDK.

Na istim pozicijama trebali bi ostati ministri iz DF-a i NES-a koji su već ranije obnašali funkcije. Ministrica finansija Dženanu Čišiju (DF) će zadržati funkciju i nakon formiranja nove Vlade ZDK. Na čelu Ministarstva za boračka pitanja, će i dalje ostati Adnan Sirovica iz DF, dok će i kadar NES-a Samir Šibonjić, ostati na poziciji ministra privrede.

Nova većina u Skupštini ZDK ima20 zastupnika: SDA jedanaest, DF tri, SBB dva i NES jednog, dok su samostalni zastupnici koji su se pridružili novoj većini Ivo Tadić koji je napustio HDZ BIH, te Alen Kapković i Amela Granić koji su napustili BHI KF.

Tri ministarstva trebaju pripasti nezavisnim zastupnicima. Kandidat Alena Kapkovića za promet i komunikacije je Adnan Šabani, dr. Amela Granić će dati kandidata za zdravstvo, a Ivo Tadić za rad, socijalnu politiku i izbjeglice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...