BOŽINOVIĆ NAKON NAJAVE IZ SLOVENIJE O KONTROLI GRANICA S HRVATSKOM: Ne očekuje stroge kontrole, govorio i o Frontexu u BiH

“Nama je Frontex u BiH, osobito u dijelu iz kojeg dolazi najveći broj ilegalnih migranata, u interesu”, rekao je Božinović.

  • Regija

  • 19. Okt. 2023  

  • 0

Komentirajući najavu slovenske vlade da uvede kontrole na granici s Hrvatskom, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da je riječ o privremenoj mjeri.

Božinović, koji je danas na sastanku s kolegama ministrima unutarnjih poslova u Luksemburgu, naglasio je da je devet država uvelo kontrole.

“To je odredba šengenskog zakonika koji u slučaju hitnih situacija omogućuje vraćanje kontrola na granicama, kako bi se odgovorilo na hitne situacije. To je prije svega napad Hamasa na Izrael, teroristički napadi u Francuskoj i Belgiji. Italija je Sloveniji poslala notu o uvođenju unutarnjih kontrola a granici, a Slovenija je nekom vrstom automatizma to primijenila na Hrvatsku. Slovenija ima kontrole s Austrijom od migrantske krize 2016.”, rekao je.

Ne očekuje stroge kontrole na granici, ali naglašava kako se mora uvažiti činjenica da se od napada Hamasa promijenila sigurnosna situacija u Europi.

“O tome smo razgovarali i danas, na sastanku ministara unutarnjih poslova EU u Strasbourgu. Trebamo se koncentrirati kako se kao EU postaviti prema svim sigurnosnim izazovima, bilo da je riječ o Ukrajini ili Bliskom istoku”, rekao je.

Ističući da živimo u sigurnosno vrlo delikatnom vremenu, dodao je kako samo oni koji su predani miru i očuvanju naših vrijednosti na tome mogu raditi.

“Radit ćemo sa slovenskim susjedima, dogovorili smo trilateralno sastanak Slovenije, Italije i Hrvatske 2. studenog u Trstu. Razgovarali smo o jačanju policijske suradnje i kada je u pitanju borba protiv terorizma”, kazao je podsjetivši kako su krajem rujna dogovorene pojačane mješovite kontrole koje već daju rezultata.

Frontex i u BiH

Na zadnjem sastanku u Bruxellesu slovenskog ministra unutarnjih poslova Boštjana Poklukara i Božinovića konstatirano je da problem migracija nisu Hrvatska i Slovenija te da će dvije zemlje zajednički nastupiti prema EK te tražiti da se ubrzaju pregovori EK i BiH oko sklapanja statusnog sporazuma za raspored Frontexa u BiH.

“Nama je Frontex u BiH, osobito u dijelu iz kojeg dolazi najveći broj ilegalnih migranata, u interesu”, rekao je Božinović.

Rekao je i kako jedina pomoć Hrvatskoj može doći iz država iz kojih dolaze migranti, a one su i kandidati za članstvo u EU.

“U zračne luke u Beogradu i Sarajevu dolaze ljudi komercijalnim letovima, a onda postanu migranti koji ilegalno nastoje ući na teritorij EU. Tu je problem i tu nam treba Frontex. O tim stvarima govorimo godinama, uvijek smo na vijećima kada se raspravljalo o Schengenu govorili da se treba više fokusirati na zapadni Balkan, ojačati njihove kapacitete, da oni trebaju pojačati kontrole”, naveo je.

Naglašava i da se samo zajednički Schengen može vratiti u originalno stanje, navodi N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...