RAZBIJENI BROJNI MITOVI: Evo koje namirnice izazivaju zatvor, i šta bi trebalo izbjegavati…

Nedostatak vlakana u prehrani usporava probavni proces i otežava pražnjenje crijeva.

  • Zdravlje

  • 20. Okt. 2023  

  • 1

Gotovo svako se barem jednom u životu susreo s problemom zatvora. Zatvor ili opstipacija predstavlja izostanak spontanog pražnjenja crijeva, dok se konstipacijom smatra otežano pražnjenje oskudne, tvrde stolice, najčešće manje od tri puta sedmično u periodu dužem od 12 sedmica.

Svaka osoba ima individualni ritam pražnjenja crijeva, pa je normalno da se učestalost stolice razlikuje od osobe do osobe. Dok neki ljudi imaju stolicu nekoliko puta dnevno, drugi je imaju samo jednom do dva puta sedmično. Općenito se smatra da je normalno pražnjenje crijeva u rasponu od jedne do tri stolice dnevno, ili jedne stolice svaka tri dana. Međutim, kada je ritam pražnjenja rjeđi od tri puta sedmično, to se smatra stanjem zatvora ili opstipacije.

Zatvor se često javlja iz različitih razloga koji uključuju neuravnoteženu prehranu, emocionalni stres ili može biti simptom neke druge bolesti. U današnjem ubrzanom načinu života, zatvor je postao sve češći simptom modernog doba. Suvremeni način života često donosi promjene u našim prehrambenim navikama i stilu života, što može utjecati na naš probavni sustav. Brza hrana, nedovoljan unos vlakana, nedovoljno vode i nedostatak tjelesne aktivnosti - sve su to čimbenici koji mogu pridonijeti problemima s pražnjenjem crijeva. Također, emocionalni stres koji često prati ubrzani način života može imati negativan utjecaj na probavu i funkcioniranje crijeva.

Vrste zatvora (opstipacije)

Dvije glavne vrste zatvora su akutna opstipacija i kronična opstipacija. Akutna opstipacija obično nastaje kao rezultat nekog akutnog uzroka, kao što su neadekvatna prehrana ili čak psihološki faktori poput stresa. Ova vrsta opstipacije obično ne traje dugo i može se riješiti promjenom prehrambenih navika, povećanjem unosa vlakana i tekućine te povećanjem tjelesne aktivnosti.
Prehrambene navike imaju važnu ulogu u održavanju zdravog probavnog sistema. Ako su nepravilne, mogu negativno utjecati na probavni proces i uzrokovati zatvor. Uzimanje određenih namirnica može dodatno pogoršati problem, posebno u slučaju kroničnog zatvora.

Nepravilne prehrambene navike poput preskakanja obroka, nedovoljnog unosa tekućine i nedostatka tjelesne aktivnosti mogu negativno utjecati na probavni sistem i pridonijeti pojavi zatvora. Visok unos industrijski procesuirane hrane, kao što su brza hrana, pržena hrana i bezalkoholni gazirani napitci, može dodatno pogoršati problem. Ove namirnice često su siromašne hranjivim tvarima i vlaknima, što usporava probavu i otežava pražnjenje crijeva. Također, visok unos suhomesnatih proizvoda i punomasnih mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti može usporiti probavu i izazvati zatvor.

Rafinirani proizvodi od žitarica, kao što su pekarski proizvodi i proizvodi od bijelog brašna s niskim udjelom vlakana, također mogu izazvati kronični zatvor. Nedostatak vlakana u prehrani usporava probavni proces i otežava pražnjenje crijeva.

Mitovi i istine o zatvoru 

Zatvor može biti prilično neugodan problem s kojim se mnogi suočavaju. No, dok pokušavamo pronaći načine kako ga riješiti, često nailazimo na različite mitove i nedokazane tvrdnje. Neki od njih toliko su ukorijenjeni u našem razmišljanju da možda čak i ne sumnjamo u njihovu istinitost. Vrijeme je da razbijemo te mitove i oslobodimo se nepotrebnog stresa!

Tvrdi sir i čokolada izazivaju zatvor - da, ali ako se konzumiraju u velikim količinama, odnosno iznad dnevne preporučene doze. Nema studije koja bi potvrdila da čokolada izaziva zatvor.

Laksativi su najbolji lijek za zatvor - da, to je najbolji lijek i to osmotski. Možemo ih bezbrižno upotrebljavati kada su nam potrebni. Kontaktne laksative ne bismo trebali koristit dulje od četiri tjedna.

Pijenje mnogo vode pomaže kod zatvora – mit – višak vode izaći će putem mokraće.  

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...