IZAZOVAN PERIOD JE PRED SRBIJOM, ALI I PRED VUČIĆEM: Da li Rezolucija Evropskog parlamenta najavljuje zaokret politike prema predsjedniku Srbije

Ovom rezolucijom EP traži od Srbije da one koji su odgovorni za napad, a koji se nalaze u Srbiji, privede pravdi.

  • Regija

  • 21. Okt. 2023  

  • 1

U Evropskom parlamentu zvanično je usvojena Rezolucija kojom se osuđuje oružani sukob u Banjskoj. Traži se izručenje bivšeg potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića Prištini, ali i uvođenje sankcija Vladi Srbije ukoliko se utvrdi da je umiješana u "teroristički napad u Banjskoj". Iako nema obavezujući karakter, mišljenje sagovornika novina “Nova” je da ova rezolucija najavljuje jedan vrlo izazovan period za Srbiju, ali i za predsjednika Aleksandra Vučića.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su juče Rezoluciju o oružanom sukobu u Banjskoj, koju je iniciralo pet poslaničkih grupa u EP, piše Nova.rs.

Ovom rezolucijom EP traži od Srbije da one koji su odgovorni za napad, a koji se nalaze u Srbiji, privede pravdi.

Ovo se prije svega odnosi na Milana Radoičića bivšeg potpredsjednika Srpske liste, koji je preuzeo odgovornost za oružani napad.

alt

Milan Radoičić (Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia)

Evroposlanici traže od Srbije da Radoičića izruči Kosovu, a predložene su i mjere koje bi trebalo uvesti protiv Srbije ukoliko ne odgovori na zahtjeve EU i ukoliko istraga utvrdi da je Srbija bila direktno umiješana u teroristički napad u Banjskoj ili incidente na sjeveru Кosova u maju 2023.

Sankcije su predviđene i ukoliko “srpske vlasti nisu spremne da u potpunosti sarađuju“.

Poziva se na uvođenje ciljanih, restriktivnih mjera “ne ograničavajući se na zamrzavanje imovine i zabrane putovanja” i to protiv svih destabilizirajućih aktera na sjeveru Кosova i vođa velikih mreža organiziranog kriminala“.

Dalje se predlaže i da Evropska komisija slijedi primer SAD i uvede sankcije Milanu Radoičiću.

Srbija se poziva da se suzdrži od dalje eskalacije koja ugrožava ustavni poredak Republike Kosova i sprečava bilo kakav šverc oružja preko granice.

Sve u svemu, na Srbiju je prebačen najveći dio odgovornosti za Banjsku.

Ova rezolucija poslata je Evropskom vijeću, Evropskoj komisiji i vladama i parlamentima zemalja članica. Ona nije obavezujuća, ali prema mišljenju sagovornika novina “Nova” Evropska komisija je dužna da razmotri ove predloge i svakako će ih uzeti u obzir ukoliko bude najavljenih sankcija protiv Srbije.

Evropska komisija će Rezoluciju uzeti u obzir

Komentarišući tekst deklaracije, bivša ambasadorka i predstavnica Srbije pri OSCE-u Branka Latinović za Novu kaže da očekuje da Evropska komisija uvaži ove navode prilikom određivanja eventualnih mjera protiv Srbije.

alt

Branka Latinović (Foto:Ivan Dinić/Nova S)

“Treba prije svega reći da Rezolucija Evropskog parlamenta nije obavezujući dokument, ali ima obavezujuću snagu prema Eropskoj komisiji. Zato se ne može reći da ona neće imati odgovarajući eho u samoj komisiji i da ona neće u razmatranju eventualnih mjera prema Srbiji uzeti u obzir ovu rezoluciju. Ona je sama po sebi sveobuhvatna i nije nimalo blaga prema našoj državi. Sadrži poziv Evropskoj komisiji i članicama EU da se uvedu izvjesne sankcije, koje bi vjerovatno bile targetirane na neke ličnosti, pojedince. Međutim, bez obzira na to, ukoliko se tako nešto desi to znači da je Srbija na nekoj listi sankcija. Sama ta činjenica ne može da doprinese jačanju našeg evropskog indentiteta u nastavku našeg evropskog puta. U rezoluciji se spominje i uloga Rusije u Srbiji i to što još nismo formalizovali svoju politiku u tom pogledu”, kaže Latinović i dodaje:

“Sve u svemu, pred Srbijom je jedan izuzetno izazovan period, u kojem treba da pokaže da ima volju i opredjeljenost da ostane na evropskom putu i da interes države i građana stavi iznad svega, a svi znamo šta to znači, da se ogradi od određenih ličnosti”.

Sličnog je mišljenja i bivša ambasadorka Srbije u Moskvi Jelica Kurjak.

alt

Jelica Kurjak (Foto:Dragan Mujan/Nova.rs)

“Činjenica je da Rezolucija EP nema neki veliki pravni značaj, više su to neki stavovi, opomene i očekivanja od onog na koga se rezolucija odnosi, a to je u ovom slučaju više Beograd, nego Priština. De facto Srbija u slučaju Banjska snosi najveću odgovornost. Moram da kažem da je rezolucija vrlo korektno napisana, dotiče se neriješenih starih pitanja, sadašnjeg, ali i budućeg stanja. Pitanje je, međutim, do koje mjere su pisci ove rezolucije i oni koji su je tražili spremni da do kraja zahtjevaju sprovođenje svega što je napisano. Između ostalog i do koje mjere su spremni dalje da podržavaju vladavinu jednog stabilokrate, kako ga sami nazivaju”, kaže Kurjak za novine “Nova”.

Od Kine i Rusije nema zvanične podrške

Upravo se na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića odnosi jedan pasus rezolucije.

U njemu se kaže da postoji zabrinutost zbog destabilizirajućeg utjecaja srpskih vlasti na čelu s predsednikom Vučićem na cijelu regiju.

U rezoluciji se, tim povodom, ističe nepokolebljiva podrška građanima Srbije u njihovoj borbi za evropsku demokratsku budućnost i izražava žaljenje što neke politike srpskog rukovodstva opstruišu želju građana Srbije za takvom evropskom budućnošću.

alt

Foto:instagram.com/buducnostsrbijeav

“Međunarodnoj zajednici je iz nekog razloga do sad odgovarao Vučić. Imali su stav 'on prijeti, ali neće ništa da uradi'. Doživljavali su njegove riječi i postupke olako, uglavnom zato što je 'mala maca' prilikom razgovora u Evropi i obeća sve što treba. Sad polako shvataju. Iz tog ugla treba posmatrati i njegov odlazak u Kinu, gdje je razgovarao sa Xi Jinpingom i sreo se s Vladimirom Putinom. Ali, to su bili samo susreti. Nikakvog tu obećanja podrške nje bilo, inače bi to u srbijanskim medijima bilo objavljeno na sva zvona”, zaključuje Kurjak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...