OVO JE NEZABILJEŽENO: Pobuna i u holandskom ministarstvu vanjskih poslova zbog Palestine

Nakon Evropske komisije i State Departmenta, pobuna je izbila i u Ministarstvu vanjskih poslova Holandije.

  • Evropa

  • 21. Okt. 2023  

  • 1

"Činjenica da se smrt palestinskih civila manje osuđuje je institucionalni rasizam koji oblikuje našu vanjsku politiku".

Zapadni zvaničnici iznenađeni su svojevrsnom "erupcijom" nezadovoljstva državnih službenika zbog politike prema Izraelu.

Nakon Evropske komisije i State Departmenta, pobuna je izbila i u Ministarstvu vanjskih poslova Holandije.

Pisma i javni protesti i prigovori bez presedana su u zapadnoj politici u proteklih nekoliko decenija. U američkoj, sve se više mjere sa ratom u Vijetnamu...

alt

Podrška Holandije Izraelu i ignroriranje stradanja palestinskih civila u Gazi dovela je do pobune više od 350 službenika Ministarstva vanjskih poslova ove države. 

Prema sadržaju pisma koje su uputili premijeru i ministrima, "činjenica da se smrt palestinskih civila manje osuđuje je institucionalni rasizam koji oblikuje našu vanjsku politiku".

Holandska vlada djeluje "selektivno" i "nedosljedno" tako što ne osuđuje oštro činjenicu da se u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi ubijaju i mnogi palestinski civili. 

Grupa zvaničnika iz Ministarstva vanjskih poslova napisala pismo koje je u petak poslato odlazećim ministrima vanjskih poslova Hanke Bruins Slot (CDA) i Liesje Schreinemacher (VVD). 

"Holandija potkopava svoj međunarodni kredibilitet napuštanjem temelja međunarodnog prava u slučaju Gaze", navodi se u pismu koje je prenio NRC.nl

Potpisnici ističu da se Holandija treba "izričito fokusirati na prekid vatre i deeskalaciju".

Odlazeći premijer Mark Rutte (VVD) izrazio je "bezuslovnu podršku" Izraelu nakon napada Hamasa prošle sedmice, a ministar Bruins Slot je također dosljedno ukazivao na pravo Izraela na samoodbranu. Zvaničnici "snažno" osuđuju Hamasov napad na izraelske civile, ali vide i "nesrazmjeran odgovor" Izraela u Gazi. Činjenica da Holandija to ne osuđuje "nije u skladu s misijom našeg ministarstva, vrijednostima Holandije i našom širom vanjskom politikom", pišu pobunjeni zvaničnici.

Prema njima, Holandija potkopava svoj međunarodni kredibilitet "napuštanjem temelja međunarodnog prava", prenosi Politicki.ba.

NRC piše da je vrlo je neobično da državni službenici tako kritički pišu svojim ministrima. Ministarstvo zapošljava oko 6.200 državnih službenika.

Kao odgovor na izjave članova vlade, krajem prošle sedmice osnovana je grupa za aplikacije u kojoj je sada više od 230 državnih službenika. U toj grupi je pokrenuta inicijativa za pismo. Kada su najviši zvaničnici saznali za ovo, prošlog ponedjeljka je uslijedio sastanak s delegacijom državnih službenika iz grupe za aplikacije. Između ostalog, razgovaralo se o mogućnosti internog sastanka u gradskoj vijećnici, na kojem bi se zvaničnici mogli izjasniti o izraelsko-palestinskom sukobu. Nejasno je da li će taj sastanak uslijediti, ali je razgovor sa vrhom svakako dao premalo, smatraju zvaničnici. Zbog toga je pismo proslijeđeno ministrima: kritički nastrojeni državni službenici nisu uvjereni da su njihove brige "dovoljno uzete u obzir".

Zvaničnici su iznenađeni "selektivnošću" kada je u pitanju holandski odgovor na smrt palestinskih civila. Kada dođe do smrti civila u zemljama kao što su Jemen, Sirija ili Izrael, vlada ih uvijek osuđuje, napominju pisci pisma. A od ruske invazije na Ukrajinu, "Holandija je posvećena borbi protiv ratnih zločina i nekažnjivosti širom svijeta." Zbog toga zvaničnici ne razumiju da "uporedivo oštra osuda Holandije u slučaju nasilja od strane Izraela" izostaje.

Nadalje, grupa zvaničnika žali zbog "nedostatka suosjećanja prema palestinskim civilnim žrtvama". Zvaničnici to objašnjavaju na osnovu "institucionalnog rasizma unutar naše organizacije". Studija objavljena u decembru prošle godine pokazala je da se bikulturalni zaposlenici i obojeni ljudi na diplomatskim mjestima suočavaju s rasizmom i diskriminacijom. "Institucionalni rasizam oblikuje i održava dijelove naše vanjske politike", pišu zvaničnici, što sada vide i u izraelsko-palestinskom sukobu. "Još jednom je postalo jasno da se palestinski životi smatraju manje vrijednim. Čini se da jedna žrtva nije ista kao druga", stoji u pismu.

Ministarstvo vanjskih poslova je u odgovoru navelo da se "društvena debata" o Izraelu i Gazi "može vidjeti i u našem ministarstvu, kao i u drugim organizacijama". Ministarstvo kaže da je između ključnih državnih službenika i najviših zvaničnika održan "otvoreni razgovor" u kojem je bilo prostora da svi podijele brige, kako i priliči raznolikoj i inkluzivnoj organizaciji kakva želimo biti. MVP Holandije također napominje da državni službenici moraju biti u mogućnosti da odvoje svoje privatne stavove od savjeta, koji moraju biti "nezavisni i nepristrasni u službi javnog interesa". Razgovor u ministarstvu o ratu u Gazi "sigurno nije gotov", piše ovaj holandski portal, prenosi Politicki.ba.

Rat u Gazi izaziva nemire u više ministarstava. Više od 200 vladinih zvaničnika potpisalo je u petak popodne još jedno pismo u kojem se poziva na "zaustavljanje Izraela".

Kao i u State Departmentu, već je nekoliko istaknutih službenika dalo otkaze u Ministarstvu vanjskih poslova 

NRC je razgovarao sa više njih. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...