VISOKI RIZIK ZA SIGURNOST PREDUZEĆA: Milioni za "Dwelt" ne štite Elektroprivredu RS od hakera

"U slučaju kompromitacije dobavljača, postoji problem sa povjerenjem u provedne sigurnosne mjere", piše u Izvještaju.

  • Ekonomija

  • 22. Okt. 2023  

  • 0

"Elektroprivreda Republike Srpske" (ERS) ne vodi evidenciju o tome ko i kada o njenih partnerskih kompanija ulazi u njen informacioni sistem i šta tom prilikom radi, te ga tako izlaže velikom riziku, upozoravaju revizori, piše poslovni portal CAPITAL.

Opšte je poznato da je ERS godinama unazad kompanijama "Dwelt" u vlasništvu Stefana Krnete, zeta Ranka Škrbića dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci i "Prointeru" dala na desetine miliona vrijedne ugovore, ali revizor smatra da svoj sistem nisu osigurali od neželjenih upada i rizika.

"Društvo ne provodi snimanje sesija administracije vanjskih kompanija koje su ugovorno angažovane u ERS-u, čime se izlaže rizicima povezanim sa neadekvatnom prevencijom upada i ograničenjima upravljanja u slučajevima bezbjednosnih kriza", upozorili su revizori.

Revizori upozoravaju i na to da ne postoje detaljniji podaci o akcijama provedenim u sistemu nakon uspostavljanja pristupa na računarsku mrežu od strane dobavljača.

"U slučaju kompromitacije dobavljača, postoji problem sa povjerenjem u provedne sigurnosne mjere", piše u Izvještaju.

Važno je podsjetiti da je „Elektroprivreda RS“ do sada bila izuzetno darežljiva u oblasti Informaciono komunikacionih tehnologija te da su u te svrhe podijelili milione maraka, a o čemu je CAPITAL pisao u seriji tekstova.

Posljednji u nizu takvih u ugovora je onaj vrijedan 1,1 milion KM koji su dali kompaniji „Dwelt“ polovinom septembra i to za nadogradnju softverske platforme.

„Elektroprivreda“ je kompaniji „Dwelt“ prije tri godine dala 14,5 miliona KM za implementaciju softverske platforme.

ERS je darežljiv i prema „Prointeru“ pa su im tako prije par dana za nabavku usluga unapređenja i tehničke podrške IT infrastrukture iskeširali 700.000 KM sa PDV-om.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...