TREBA GA USMJERITI NA ISTOK: Šta je zajedničko Chucku Norrisu i ministru sigurnosti BiH

Obzirom da je ministar baš kao i Norris u ostvarenju „Delta Force“ opterećen Bliskim istokom po kojem Norris krstari lansirajući raketei pucajući s motocikla, ministra Nešića treba usmjeriti na malčice bliži pa još bliži pa napose na njemu najbliži istok.

  • Mini market

  • 22. Okt. 2023  

  • 0

U svom predizbornom nastupu na motociklu je u maniru Chuck Norisa iz filma "Delta Force", aktuelni ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je proletio između dva vozila, prenosi Patria.

Letio i proletio sve do najmanje očekivane stolice ministra sigurnosti države koju ne priznaje, ali čiju platu uredno uzima iako mu istini za volju i nije potrebna. Dosadašnji dio mandata na mjestu prvog sigurnjaka države, ministar Nešić je uglavnom obilježio verbalnim sudarima s ministrom odbrane Zukanom Helezom, troprstaškom ikonografijom, tiradama nad sarajevskim studenticama, hajkom na visokog predstavnika ali i opštim urušavanjem sistema nacionalne sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Ovih dana ministar sigurnosti uz fanfare je najavio podizanje mjera sigurnosti u BiH kako kaže „zbog bojazni od eventualnog prelivanja krize sa Bliskog istoka“. I naravno prema uhodanoj matrici Bliskog istoka i terorizma kao ishodišta za razumijevanje ili naprsno kreiranje sigurnosnih prijetnji, ministar Nešić će uskoro u maniru iskusnog motocikliste cijeli narativ podići „na zadnji točak“ pričom o povratku boraca i porodica sa ratišta na Bliskom istoku.

Zanimljiva je i upadljiva šutnja na teroristički napad u manastiru Banjica koji je izvela teroristička grupacija pod komandom Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića. Da stvar bude jasnija, ministar Nešić opasnost od prelivanja nestabilnosti vidi veću sigurnosnu opasnost po BiH iz dešavanja koja se odvijaju 2000 kilometara od BiH, nego li sprege organiziranog kriminala i terorizma koja funkcioniše par stotina kilometara od njegovog radnog mjesta. Ili je u pitanju jedva prolazna ocjena iz geografije ili možda dobro naučena lekcija iz političke geografije.

Obzirom da je ministar baš kao i Norris u ostvarenju "Delta Force" opterećen Bliskim istokom po kojem Norris krstari lansirajući raketei pucajući s motocikla, ministra Nešića treba usmjeriti na malčice bliži pa još bliži pa napose na njemu najbliži istok.

Fokus ministrstva koji vodi nimalo ne hvata to što će uskoro iz Bijeljine ili Banjaluke biti uspostvaljene turističko-frontovske linije za Donbas ili Zaporožje sa sve uniformama domaćina. Ministar vjerovatno nije vidio ni pet bh pasoša koje u svom videu pokazuje Dejan Berić koja pripadaju licima koja su dobila državljanstvo Ruske Federacije kako bi ratovala u redovima ruske armije.

Vjerovatno zbog brzine i vjetra u kosi ministar Nešić na još bližem istoku nije vidio etabliranje grupe Zvonka Veselinovića u Sjenici i Sandžaku gdje ista grupacija krstari helikopterom u vlasništvu Veselinovića. Dodatno grupa koja je izvela teroristički napad na Banjsku je koristila upravo Sandžak kao logističku bazu, koji je podsjetimo pogranična regija Republike Srbije. Bit će da je ministar Nešić i taj čas geografije prespavao vozeći se motoru ili je zbog ugrožene lične sigurnosti povećao nivo sigurnosne budnosti cijele države.

Sama činjenica da se prvi sigurnjak jedne države dovodi u vezu sa vođama kriminalnih grupa u jednoj državi po sebi unosi nemir kod građana. U tim odnosima sigurnost ministra Nešića je navodno bila ugrožena te se pozvao na kompetencije koje ima ministar sigurnosti zatraživši pomoć države čiji je ministar bez da istu priznaje i smatra domovinom.

Otrprilike kao i na predizbornom video klipu ministar Nešić prolijeće kao Chuck Norris ali ovaj put bez da ispaljuje rakete ili puca po teroristima. Ovaj put ti teroristi se razlikuju prema njemu jasnim kriterijima iako oni koji su mu u zakonsko-pravnom dometu ne bivaju pogođeni (procesuirani) već ih toleriše dok one koji su mu trajno nedostižni smatra većom opasnošću. Vic da je Chuck Norris stariji od svog oca danas djeluje jednako smiješna kao i izjava ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića da je Nenad Nešić najbolji ministar u sazivu Vijeća ministara iz Rs.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...