UZAVRELO U CRNOJ GORI: Vučićeva propaganda i Milatovićeve opasne relativizacije!

Vučić je juče, uoči sastanka sa predstavnicima Kvinte na temu deeskalacije i nastavka dijaloga između Beograda i Prištine, tokom uobičajeno patetičnog govora u Šapcu, kazao da u Vladu Crne Gore ne može neko ko je Srbin i ko nije opsovao Beograd.

  • Regija

  • 22. Okt. 2023  

  • 0

Da je popis u Crnoj Gori strateški važno pitanje za zvanični Beograd, te da se od sprovođenja agresivne pretpopisne kampanje neće odustati dok ovaj proces upitnog legitimiteta ne bude sproveden, pokazuju i nove šovinističke izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, piše novinska agencija Patrija.

Naime, Vučić je juče, uoči sastanka sa predstavnicima Kvinte na temu deeskalacije i nastavka dijaloga između Beograda i Prištine, tokom uobičajeno patetičnog govora u Šapcu, kazao da u Vladu Crne Gore ne može neko ko je Srbin i ko nije opsovao Beograd.

Povodom predstojećeg popisa stanovništva, ustvrdio je kako se Srbima pokušava zabraniti da se slobodno izjasne, što je zajednička propagandistička teza svih koji učestvuju u realizaciji plana zvaničnog Beograda.

"Kada dolazi vrijeme za popis i to okasnjeli, onda, e nemojte da date popis jer će biti Srba više. A šta vi spolja hoćete? Da se Srbima izbriše ime i prezime. Nećete taj dan dočekati. Čuvaćemo i Srbiju i svoj narod. Nikome 10 i 11 godina nismo na sjenku stali, nikoga nismo povrijedili i uvrijedili, tražili smo najbolje odnose sa svima. Mi smo potomci junaka sa Cera i Kolubare.

Nećemo da se junačimo u prazno. Čuvaćemo mir i stabilnost. Srbija će još brže da napreduje, u inat svima koji hoće da nam ukinu prezimena", kazao je, između ostalog srpski predsjednik. Uslijedile su oštre reakcije predstavnika crnogorske opozicije, koji su Vučićeve šovinističke izjave ocijenili kao grubo miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, te dodatni razlog za bojkot popisa.

Pozvali su predsjednika Jakova Milatovića i konstituente aktuelne, ali i najavljene nove Vlade, da osude Vučićevo miješanje u proces sprovođenja popisa.

Kasno sinoć, standardnim relativizatorskim tonom, oglasio se predsjednik Milatović.

"Pitanje formiranja Vlade Crne gore, kao i pitanje popisa, unutrašnja su pitanja naše države, njenih građana i institucija. Komentare inostranih zvaničnika tim povodom, bez obzira da li dolaze iz Sad, Evropske unije ili Srbije smatram neprimjerenim. Crna Gora je suverena, građanska i demokratska zemlja". napisao je Milatović na društvenoj mreži x.

Gotovo identična poruka kao ona koju je nedavno uputio povodom otvorenih prijetnji srpskog ministra odbrane Miloša Vučevića, koji je Crnoj Gori prognozirao ukrajinski scenario, ako Srbi ne budu dio novoformirane Vlade.

Predsjednik, koji je shodno ustavnim ovlašćenjima dužan da štiti suverenitet i teritorijalni integritet države, je, umjesto toga, posegao za novim vidom sramne relativizacije autokratskih stavova srpskog diktatora, koji obiluju elementima neonacističke propagande.

Milatović, koji se pogubio u sopstvenom bezuspješnom pokušaju igranja uloge dobrog balansera nikako da shvati - saveznici i destabilizatori regiona nipošto ne mogu u isti kontekst.

Opasno je izjednačavati dobronamjerne poruke zapadnih partnera sa Vučićevim neprimjerenim guranjem Crne Gore u talog srpskog sveta.

Relativizatorsku izjavu Milatovića još apsurdnijom čini stav koji je baš juče iznio portparol EU Peter Stano - da ne žele komentarisati pojedinačne subjekte koji će činiti novu Vladu. Predsjednik se, očito, plaši direktnog odgovora Aleksandru Vučiću i ne smije mu se obratiti rječnikom niti nalik onome kakvim se prije nekoliko dana obratio izvjestiocu Evropskog parlamenta Toninu Piculi.

U strahu se, po logici stvari, pribjegava relativizaciji i glumljenju neutralnosti.

Osim što nije odgovorio Vučiću, predsjednik svih građana nije nam saopštio čiji je Vučić mikrofon i ko su njegovi mikrofoni u Crnoj Gori, da li, i od koga, predsjednik Srbije dobija određene podatke na kojima bazira svoje procjene, te da li se, na osnovu njegovih stavova, može pretpostaviti da posjeduje informacije koje jasno ukazuju na moguće falsifikovanje popisnih brojki.

Izbjegavši da odgovori na navedena pitanja, Milatović je dao legitimitet pretpopisnoj kampanji kojom se podriva državna suverenost, ali i onoj kojom se promoviše ideja - svi Srbi u jednoj državi.

Vrlo je glasan kad na koljenima Beogradu treba besjediti o prijateljstvu i dobrosusjedskim odnosima, a kada treba štititi državne interese, jezik mu se nekako sveže.

I zaista - Previše je sličnosti u odnosu između Vučića i Milatovića, sa odnosom koji su imali Slobodan Milošević i Momir Bulatović. Zato i ne čudi veličanje Bulatovića, jer novoizabrani predsjednik sebe očito vidi kao njegovog nasljednika.

Ideologija koju slijedi, odavno je pročitana.


Izostale reakcije Vlade

Povodom Vučićevih komentara na temu popisa, nije se oglasio niko iz tehničke, ali ni iz potencijalne Vlade Milojka Spajića.

Nikom od najavljenih konstituenata nije zasmetalo uplitanje druge države u procese u Crnoj Gori. Iz URE Dritana Abazovića, pozvali su Vučića da ne podstiče nacionalne tenzije u susret popisu. Najvjerniji igrač, tehnički premijer, po oprobanoj praksi, odgovara ćutanjem.

Izostanak reakcije budućeg premijera Milojka Spajića, nova je i nedvosmislena potvrda pravca političkog i strateškog djelovanja njegovog kabineta. Relativizatori i ćutolozi jednako su opasni po Crnu Goru.

Preduslov za postojanje suverene, građanske i demokratske države je stabilna vlast, čvrsto okrenuta ka zapadnim vrijednostima i sposobna da se odbrani od nasrtaja Beograda i Moskve. Crna Gora ima vlast sastavljenu od skupine nedorasle funkcijama koje obavljaju i na koje su došli spletom slučajnih, a po Crnu Goru nesrećnih okolnosti.

Bilo da se prikriveno ili otvoreno klanjaju velikim vođama Vladimiru Putinu i Aleksandru Vučiću i njihovom eksponentu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ideološka matrica svih aktera tridesetoavgustovske većine je identična - podanički odnos prema zvaničnom Beogradu i stremljenje ka istoku.

Glas onih koji unutar te većine eventualno misle drugačije toliko je zanemarljiv da Vučić za razliku od Kosova, po pitanju crnogorskog plana može mirno spavati.

I dok vlast sluganski ćuti, nepovjerenje građana u legitimitet popisa raste, a stavovi o bojkotu kao jedinom legitimnom sredstvu otpora i nepristajanja na etnički inženjering svesu glasniji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...