NOVI SKANDAL TRESE BOSNU I HERCEGOVINU: Premijer FBiH Nermin Nikšić u velikim problemima, Čano otkrio sve…

-Kad dižete Aluminijum i naftne terminale, ne vidim problem da to uradite sa Zrakom, poručio je on.

  • Mini market

  • 23. Okt. 2023  

  • 0

Ministar industrije i energetike Vedran Lakić ovih dana je malo detaljnije govorio o mogućem spašavanju firme ZRAK. Tvrdi da još nije sve gotovo, ali brani odluku o stečaju tvrdnjom da su osim neodgovornosti bivše vlade, u prilog tome išli i revizorski izvještaji. V. d direktor Edin Čano koji još zvanično nije razrješen oštro je odgovorio na navode ministra, piše Ljudski.ba.

Ne spori Čano da je u ZRAK-u bilo nezakonitosti, na koje je i sam ukazivao, ali s ministrom se ne slaže da krivca treba tražiti u radnicima. Slaže se da policija i tužilaštvo trebaju uraditi svoj dio posla, ali sumnja u dobre namjere aktuelne vlade koja, kako kaže, više vjeruje stečajnom upravniku koji već šest godina neuspješno vodi stečaj u Šipadu nego njemu. 

-Poštovani ministre, nije razlog otvaranja stečaja negativan izvještaj od ureda za reviziju, jer da je tako i Vlada i sva ministarstva bi otišla u stečaj.  To su priče za malu djecu.  Tačno je da niste mogli uticati na otvaranje stečaja, ali kao Vlada i ministarstvo da imate volje i želje (al nemate), stečaj bi mogli obustaviti za jedan dan. Pogotovo kad znamo da su sredstva u visini 7.000.000 planirana u budžetu.  

Reći ćete da je to planirano za dokapitalizaciju i da je nemoguće prebaciti sredstva na račun Zraka.  Pa kako onda možete naftnim terminalima prebaciti 4.000.000 KM i to firmi koja ne dozvoljava revizorima da uđu i naprave izvještaj.  Kakvi su to aršini i interesi. 

Nije istina da ste Zrak zatekli u haotičnom stanju i da ste vi pokrenuli proizvodnji. Proizvodnju su pokrenuli radnici prije mog dolaska za v.d Direktora, i vrlo dobro smo radili na Ugovoru sa Austrijskim firmom. Proizvodnju u Zraku zaustavili ste vi i stečajni upravnik. I vi ste vođeni pričom stečajnog upravnika,  niste željeli mene za sagovornika,  jer kako rekoste nisam upisan u sudski registar. Jel to bitnije ili je bitnije imenovanje od strane Vlade. Kao da je moj problem, a ne vaš, sto federalne institucije ne rade svoj posao, direktora kojeg imenuje vlada, mjesecima ne upisuju u sudski registar. Ali i to je sve bilo ciljano, jer poslije Koldže nije vam bio potreban niko za direktora.  

Prošla vlada je samo novoj otvorila put za uništavanje Zraka.  Boja dresova različita a politika ista.  

Krivi ste što ni na jedan mogući način niste pokušali da zaustavite stečaj, nego ko biva se Vlada upisala kao povjerilac i traži kao potraživanja od same sebe.  I to ste zakasnili jer ste imali rok od 30 dana,  ali pošto imate vrlo dobru saradnju sa stečajnim upravnikom, tako da nije bio problema da vas stavi na spisak povjerioca.  

Hvalite se kako ste radnicima isplatili dvije plate i da sad sve ide po planu u da uredno imaju primanja,  što nije tačno.  Kad sam vam predložio odakle možete isplatiti plate,  rekli ste da to nije po Zakonu,  i na kraju ste tako uradili.  I rekli ste dajte mi tri dana i ja ću to riješiti, i tako par puta.  

Tužno je šta radite od firme i radnika. Stečajni upravnik je pozvao većinu penzionera da rade,  ne želeći da vrati radnike koji nose najviše posla,  jer su kako kaže bundžije. Ne smiju se ljudi boriti za sebe izgleda.  

Naravno da treba  da uđu tužilaštvo i policijske i inspekcijske kontrole u firmu, to sam stalno govorio. Ne možete radnike kriviti za niske cijene zakupa,  nego bivše uprave. Vi trebate da ispitate kako su neki stranački kadrovi mogli da kupe imovinu Zraka i da je upišu u vlasničke knjige. Zrak je uništavan godinama,  i problem je dugogodišnji, ali nije tako strašan da se ne bi mogao podići.  

Kad dižete Aluminijum i naftne terminale, ne vidim problem da to uradite sa Zrakom. Očito imate zadatak da namjensku industriju koja najviše pripada Bošnjacima teritorijalno, date u ruke HDZ-u kao i ostalo sve što dajete.. Premijer mene nazove mešetarom, i da se ovakvih mešetara nagledao već. Za razliku od njegovih mešetara koji samo imaju lični interes,  ja kad sam došao u Zrak odrekao sam se svih primanja. Navedite jedan primjer ko je to uradio. 

Ministre, potrudite se pa Zraku kojem Vlada duguje za ulogu Zraka u agresiji na nauu zemlju,  od ministarstva odbrane,  po osnovu Alžirskog duga,  duga od Đure Đakovica i sigurno bi se Zrak spasio i bez vas.  Samo navedite jedan uspješan primjer gdje se firma stala na noge u stečaju.  Nema toga.  Samo za Sud i Vladu i stečajnu mafiju ne važi Zakon.  

Zakon o stečaju kaže,  da stečaj može trajati jednu godinu, u teškim slučajevima dvije i još godinu po odobrenju Predsjednika suda i o takvom se stečaju vodi posebna evidencija.  Kod nas stečaji traju 12, 15 godina.  Stečajni upravnik koji je u Zraku, vodi uspješno (za sebe) i stečaj u Šipadu već šest godina.  Iako je davno mogao da se zatvori stečaj,  zasto bi to radio kad može svaki mjesec od iznajmljivanja kancelarijskog prostora u Trampinoj ulici, da svaki mjesec inkasira za sebe finu platu. 

Gospodine ministre Zrak se ovako ne spašava, nego na žalost gasi.  Vrijeme ce pokazati. Ako budem u krivu izvinut ću se.  

Ako je Sud sa svojim presudama lakrdija nemojte i vi biti.  Sve ste dobro isplanirali,  doduše bivša Vlada vam je alibi pa možete raditi ovo što radite.  Ali ima onaj najviši Sud,  koji niko ne može zaobići. Bit ćete pitani, kazao je Čano.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...