IZRAELSKA VOJSKA: Kopneni napad na Gazu odgođen do dolaska novih američkih snaga

Američki državni sekretar Antony Blinken u nedjelju je izjavio da Sjedinjene Američke Države "očekuju eskalaciju rata između Izraela i Hamasa zbog umiješanosti iranskih opunomoćenika".

  • Svijet

  • 23. Okt. 2023  

  • 0

Izrael je odlučio "odgoditi kopneni rat" u Gazi čekajući dolazak dodatnih američkih snaga u regiju, objavio je u ponedjeljak radio izraelske vojske, prenosi Anadolija.

- Sjedinjene Američke Države prenijele su Izraelu svoju namjeru da rasporede dodatne američke snage na Bliskom istoku, spremne za kopnenu operaciju zbog zabrinutosti zbog eskalacije iranskih napada na njegove snage u regiji - navedeno je u izvještaju.

Američki državni sekretar Antony Blinken u nedjelju je izjavio da Sjedinjene Američke Države "očekuju eskalaciju rata između Izraela i Hamasa zbog umiješanosti iranskih opunomoćenika".

- Izraelski dužnosnici naglašavaju da to nije jedini razlog za odlaganje operacije, u igri su i drugi faktori, kao što je jačanje operativne spremnosti snaga, kao i traženje rješenja za pitanje zarobljenika i potencijal za dodatne sporazume o njihovom oslobađanju - rekao je Blinken.

Dok Izrael već nekoliko dana nagovještava mogućnost kopnene operacije u Gazi, izraelska vojska nastavlja nemilosrdne zračne napade na Pojas Gaze.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština. Izraelska vojska nastavila je intenzivne zračne napade na Gazu u kojima su uništili cijele četvrti.

Prema dosadašnjim podacima, najmanje 4.651 Palestinac, uključujući 1.873 djece, ubijen je u izraelskim napadima na Gazu.

Neodređeni broj ljudi zarobljen je ispod ruševina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...