IVICA DAČIĆ DECIDAN: "Nema priznavanja nezavisnosti Kosova!"

"Naša politika je jasna i čvrsta, a to znači da nema priznanja nezavisnosti Kosova, niti ulaska u UN, jer bi to značilo da su oni priznati kao država", rekao je Dačić odgovarajući poslanicima.

  • Regija

  • 23. Okt. 2023  

  • 3

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Skupštini Srbije da je politika državnog rukovodstva Srbije u vezi sa Kosovom jasna i da nema priznavanja nezavisnosti Kosova, niti će ući u UN.

"Želim da opovrgnem svaku tvrdnju da je ovo rukovodstvo Srbije preduzelo bilo šta ispod nacionalnih i državnih interesa. Naša politika je jasna i čvrsta, a to znači da nema priznanja nezavisnosti Kosova, niti ulaska u UN, jer bi to značilo da su oni priznati kao država", rekao je Dačić odgovarajući poslanicima.

Dačić je rekao da je to ponovio zbog raznih manipulacija i interpretacija oko toga. Ministar je istakao da će Srbija sprovoditi samo ono što je u saglasnosti sa državnom politikom.

"Јa sam i lični svjedok svega toga šta se dešavalo 2012. Tada su pregovori i dijalog prebačeni u Brisel. Briselski sporazum je potpisan u dobroj vjeri da bi Srbi imali svoje institucije na KiM. Kad imate sa druge strane onoga ko vodi dijalog, ko bi trebalo da bude kredibilan patrner, a to je EU, onda učestvujete u tome ili ne, a zahvaljujući Briselskom sporazumu je Srbija dobila otvaranje pregovora za članstvo u EU", kazao je Dačić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...