PRIVREMENO, PA TRAJNO: Priznati doktor dolazi na mjesto Sebije Izetbegović, ali…

Klinički centar trenutno funkcioniše na nekakav standardni način, direktorica je po Rješenju predsjednika Upravnog odbora na godišnjem odmoru, po Zakonu je odredila svog zamjenika, navodi Stevanović.

  • Mini market

  • 24. Okt. 2023  

  • 2

Sarajevski doktor Alen Pilav već naredne sedmice mogao bi biti imenovan za vršioca dužnosti Univerzitetsko-kliničkog centra u Sarajevu. On bi na toj poziciji trebao naslijediti Sebiju Izetbegović.

Dr. Pilav kadar je Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Poznat je i priznat ljekar. Pominjao se i u kombinacijama za novog ministra zdravlja Kantona Sarajevo u rekonstruiranoj Vladi Nihada Uka. Kako saznaje Politicki.ba, dr. Pilav prihvatio je da bude na čelu KCUS-a kratko - najviše par mjeseci. 

Alen Pilav - Assistant Professor - Sarajevo School of Science and  Technology | LinkedIn

Onda bi poziciju prepustio nekome drugom. A taj "neko drugi", kako sada stvari stoje, može biti samo dr. Faris Gavrankapetanović.

Podsjetimo, nedavno imenovani Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo trebao bi u ovoj sedmici održati sjednicu. Jedna od tema na dnevnom redu mogla bi biti i smjena generalne direktorice Sebije Izetbegović (SDA), koja je na ovoj poziciji od 2016. godine.

O predstojećoj sjednici jedan od članova Upravnog odbora, govorio je i dr. Dragan Stevanović.

“Mi smo se na konstituirajućoj sjednici Upravnog odbora dogovorili da će tokom ove sedmice biti druga sjednica na kojoj bismo raspravljali više tema, između ostalog i raspisani konkurs za generalnog direktora Kliničkog centra, jer smo došli do zaključka i na toj konstituirajućoj sjednici da bi ga najvjerovatnije trebalo u nekim odrednicama mijenjati.

Po Poslovniku je određeno da se poziv, dnevni red i materijali moraju dostaviti članovima Upravnog odbora tri dana prije održavanja sjednice, po svemu sudeći sjednica ako će biti u ovoj sedmici, mogla bi biti najranije u petak, ako ne, onda početkom sljedeće sedmice.

Koje teme će predsjednik UO (Benjamin Kulovac) predložiti za ovu aktuelnu sjednicu ja ne znam, tako da ne mogu reći da li će na ovoj narednoj sjednici biti i pitanje eventualnog opoziva generalne direktorice, odnosno razrješenja.

Ono što sigurno znam, što je jedino izvijesno da ja i moj kolega, kao predstavnici Skupštine, odnosno Vlade KS, po Zaključku Vlade, to pitanje moramo delegirati na sjednicu UO, očekujem da će većina članova prihvatiti da se pitanje razrješenja generalne direktorice, zbog neispunjavanja formalnih uslova, zbog novonastale situacije konačno postavi na dnevni red, što je prethodni upravni odbor uporno odbijao da uradi.”

Klinički centar trenutno funkcioniše na nekakav standardni način, direktorica je po Rješenju predsjednika Upravnog odbora na godišnjem odmoru, po Zakonu je odredila svog zamjenika, navodi Stevanović.

“Taj zamjenik je isti dan kada je direktorica otišla na godišnji, otišao na bolovanje, pa smo mi koristeći odredbe Zakona i u razgovoru s Pravnom službom Kliničkog centra morali odrediti osobu koja će mijenjati i imati ovlaštenja generalne direktorice do njenog povratka s odmora, ili osobe koju je ona ovlastila s bolovanja.

Osoba koja trenutno mijenja ima već iskustva u takvim poslovima, radila je to i ranije, to je doktor Granov. Što se tiče imena za eventulano budućeg kandidata za vršioca dužnosti direktora dok ne prođe konkursna procedura, ja nemam favorita, niti se bavim čaršijskim pričama, biće Suljo ili Mujo, ja sam javno rekao da me ne interesuju stranačke, niti bilo koje druge impozicije, da ću se odlučivati isključivo i jedino po onome što insistiram i da bude kao uslov u konkursu, zbog toga ćemo ga i mijenjati, a to je vizija, misija Kliničkog centra i program rada u rekonstrukciji Kliničkog centra”, naveo je.

(SB)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...