ZLATKO MILETIĆ O BLISKOM ISTOKU: "To je civilizacijska katastrofa, ratni zločin na kub" (VIDEO)

„Pola države navija za Izrael, a pola za Palestinu. Trebamo biti suptilni prema rješavanju ovog pitanja, da svačiju žrtvu razumijemo na pravilan način. Da se pridržavamo međunarodnog humanitarnog prava.

  • Politika

  • 24. Okt. 2023  24. Okt. 2023

  • 3

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, govoreći o dešavanjima na Bliskom istoku, u emisiji Rezime, istakao je da se radi o civilizacijskoj katastrofi.

„Taj problem je star skoro sedam decenija pa i više. Ja imam neku vrstu humanističkog pristupa. Strašna odmazda od strane cionističkog režima Izraela dovela je do toga da je u posljednjih 17 dana ubijeno 2.360 djece, preko 1.000 žena. To je civilizacijska katastrofa. Samo po sebi predstavlja ratni zločin na kub. Preko društvenih mreža obratio sam se licemjerima iz Evropske unije. Ja sam predlagao da čitava priča treba ići u četiri pravca. Prvi je da se bezuslovno napravi primirje i da se puste taoci. Drugo, da se omogući pristup humanitarnoj pomoći. Da birokrate pod hitno traže od Vijeća sigurnosti osnivanje međunarodnog suda za ratne zločine. I četvrto da se uspostave dvije odvojene države, ili da se napravi jedna koja bi sadržavala dva naroda“, pojasnio je Miletić.

Miletić naglašava da treba pronaći rješenje da svako dijete na svijetu bude zaštićeno.

„Postoje međunarodni mehanizmi kako se to može uraditi. Ispada da ukrajinsko dijete nije jednako važno kao dijete sa Zapada ili dijete iz Izraela. Da su palestinska djeca još tri puta manje važna".

Vrlo je licemjerno ponašanje islamskih zemalja koji se nalaze u užem i širem okruženju, ocijenio je Miletić. „Oko 400 miliona muslimana živi u toj oblasti, da mogu mirno posmatrati 75 godina kako se uništavaju Palestinci - to ne mogu da shvatim. Svojim pismom nisam ih pozivao da učestvuju u tom ratnom sukobu, već da svojom finansijskom, ekonomskom, vojnom, u smislu simbolične moći, zaprijete ostatku svijeta da se riješi to pitanje. Ovo ako se ovako nastavi, ovo će se proširiti na regionalni sukob, a onda su veliki izgledi da bude i svjetski“, naveo je Miletić.

Na pitanje koliko dešavanja na Bliskom istoku utječu na sigurnost u BiH, kaže da je 'zbog naše multietničnosti ovo osjetljiv trenutak'.

„Pola države navija za Izrael, a pola za Palestinu. Trebamo biti suptilni prema rješavanju ovog pitanja, da svačiju žrtvu razumijemo na pravilan način. Da se pridržavamo međunarodnog humanitarnog prava. Vjerujem da su naše službe sigurnosti poduzele mjere iz svoje nadležnosti i ne vjerujem da će tu biti većih problema“, kazao je on.

Na pitanje možemo li biti sigurna zemlja kada nam nedostaje 600 graničnih policajaca, ističe kako ta situacija traje već godinama.

„Niko nije poduzimao ozbiljne mjere da se to riješi na vrijeme. Od osnivanja Granične policije 2003. taj problem postoji. Granica nam je šuplja kao švicarski sir. Po nekim procjenama u toku naredne godine falit će 900 policajaca, što je otprilike polovina sastava Granične policije“, naveo je Miletić.

O navodima italijanskih obavještajnih službi da se na ovim prostorima nalazi 20 terorističkih ćelija, kaže:

„Pojedini zvaničnici EU pretjeruju po tom pitanju. Treba pitati policijske komesare šta oni s operativnog aspekta misle. Mislim da mi nemamo ozbiljan problem, međutim jedan pojedinac iz te grupacije može napraviti problem, moramo uvijek preispitivati koliko je tih osoba u BiH i da li oni mogu nešto napraviti“, poručio je Miletić.

Granica sa Srbijom je porozna i pod hitno moramo nešto uraditi na tom planu, pa i da tražimo pomoć Frontexa, kaže Miletić.

“Međunarodna zajednica je imala namjeru da ovdje napravi prihvatne centre za sve migrante koji se uhvate u Evropi. Oni smatraju da smo mi zemlja koja služi da skupljamo 'svjetsko smeće', to se neće desiti. Morat ćemo se uozbiljiti i izdvajati puno veća sredstva“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...