SEMIR EFENDIĆ SE POHVALIO: "Novi Grad je primjer..."

Prvi je ukupni promet koji se evidentira putem fiskalnih uređaja, gdje je u Novom Gradu za prvih devet mjeseci ove godine evidentiran promet od 3,6 milijardi KM, što je za 300 miliona ili 9,03 % više nego prošle godine, dok je ukupni rast u Federaciji BiH bio 6,9 %, što pokazuje trend Novog Grada koji je iznad prosjeka.

  • Politika

  • 24. Okt. 2023  

  • 1

Načelnik općine Novi Grad Sarajevo i predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić pohvalio se podacima Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine. 

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti: 

Prema posljednjim podacima koje je objavila Poreska uprava Federacije BiH općina Novi Grad Sarajevo bilježi najveću ekonomsku aktivnost od svih općina. Prema dva kriterija, ili statistička pokazatelja, naša općina je apsolutni lider u Federaciji BiH. 

Prvi je ukupni promet koji se evidentira putem fiskalnih uređaja, gdje je u Novom Gradu za prvih devet mjeseci ove godine evidentiran promet od 3,6 milijardi KM, što je za 300 miliona ili 9,03 % više nego prošle godine, dok je ukupni rast u Federaciji BiH bio 6,9 %, što pokazuje trend Novog Grada koji je iznad prosjeka.

Drugi pokazatelj je broj zaposlenih po mjestu prebivališta gdje je Novi Grad Sarajevo sa 42,614 zaposlenih daleko ispred ostalih, a to je podatak koji govori o konkurentnosti radne snage i procentu radno sposobnog stanovništva. Poređenja radi, sljedeća lokalna zajednica po broju zaposlenih prema mjestu prebivališta je grad Tuzla koji ima oko 10 hiljada manje zaposlenih 31,964, zatim grad Mostar 31,241, a koji imaju približno jednak broj stanovnika kao i Novi Grad Sarajevo.

Zanimljivo je također da naša općina ima više zaposlenih stanovnika nego pet od deset kantona u Federaciji BiH. 

Treći podatak koji objavljuje Poreska uprava je broj zaposlenih prema sjedištu poslodavca gdje je općina Novi Grad Sarajevo na 4 mjestu sa 31,598 zaposlenih. Ispred nas se nalaze općina Centar, grad Tuzla i Mostar. Ovdje je važno napomenuti da općine/gradovi u kojima su sjedišta kantona evidantiraju prema sjedištu poslodavca sve zaposlene u kantonalnim institucijama, pa npr. svi zaposleni u zdravstvu, obrazovanju ili policiji, koji mogu da žive i rade u našoj općini, po sjedištu poslodavca ipak su evidentirani u općini Centar. 

Privredna aktivnost čije podatke najpreciznije prati Poreska uprava FBiH rezultat je zajedničkog napora privrednih subjekata i državne administracije na svim nivoima. U prilogu ove informacije su fotografije nekoliko investicija u poslovnu i stambenu infrastrukturu, a koje se u ovoj godini realiziraju u općini Novi Grad Sarajevo. To je samo mali dio naših mogućnosti i na lokalnom i višim nivoima, ali nažalost viši nivoi vlasti uglavnom blokiraju investicije i razvoj u svim oblastima, pa se tako donose različiti propisi u različitim oblastima koji u konačnici onemogućavaju ili maksimalno otežavaju svaki razvoj. 

Novi Grad je primjer da može bolje.

Novo lice Novog Grada!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...