ANDREJ NIKOLAIDIS ZA "SB": "Možda bi opet trebalo bombardovati Sarajevo?"

Da smrdljivi evropski desničari zaista žele spriječiti dolazak muslimana u Evropu, umjesto širenja antimigranstske histerije trebali bi izvršiti pritisak na kapital, na motor koji pokreće jeftina migrantska radna snaga

  • Politika

  • 25. Okt. 2023  25. Okt. 2023

  • 4

Ne znam kako bih vam ovo rekao, ali: možda bi opet trebalo bombardovati Sarajevo?

Ovoga puta: preventivno. Ah, da: i prošli put je bilo preventivno. Prošli su put, naime, muslimani pravili onu, kakoseonozove, jah: zelenu transferzalu. Neku vrstu autoputa koji bi, preko Balkana, islamski terorizam odveo ravno u srce Evrope. Pa su oni koji su stali na put toj, kakoonobješe, jah: zelenoj transferzali, pa ubijali musimane, trpali ih u logore i na koncu na njih sručili genocid, zapravo bili, pamtim li dobro izraz, “predziđe Evrope”: brana od islama.

Piše Andrej Nikolaidis za Slobodnu Bosnu

Al Evropa, jebaji ga, ko Evropa: nije znala to da cijeni. Jer, šta ćeš, iz perspektive Evrope, a to znači kapitala, jer današnja Evropa nije drugo nego temeljno dehristijanizovani prostor, teritorija temeljno etički očišćena od bilo čega što je rano hrišćanstvo vidjelo kao vrlinu, prostor načičkan eksponatima kulture i prošlosti sa kojom današnjost ne dijeli ništa, osim što zarađuje od turista koji spomenike prošloga posjećuju, čime zapravo parafraziram, i dopisujem, pritom dopisujem na način koji on ne bi nužno odobrio, ono što je rekao Viktor Ivančić, a rekao je kako je Evropa muzej napuštenih evropskih vrijednosti, pa velim, dakle, kako iz perspektive Evrope, čiji je kapitalizam jedini sadržaj, sila koja određuje sve, pa i društvene odnose, odnosno ono što je od njih ostalo nakon što je društvo uništeno i svedeno na gomilu individua koje ne povezuje ništa osim ličnog interesa i, s vremena na vrijeme, fašizma, koji nikada nije pobijeđen, nego je, naprotiv, posve normalizovan, pa vam velim da velim kako iz perspektive takve Evrope islam ima 1001 manu, ali i jednu vrlinu. Islam, naime, ima jeftinu radnu snagu.

A kapital je ovisan o jeftinoj radnoj snazi. Stoga je takozvana zelena transferzala širom otvorena: njome prosto ne uspijeva stići onoliko jeftine radne snage koliko je Evropi potrebno, uprkos genocidnim naporima ovdašnjih branitelja hriščanske/kršćanske Evrope. Koji se, gle čuda, iz te perspektive ukazuju ne kao hrišćanski/kršćanski vitezovi, nego, kakoseonozove, jah: biznis barijera.

Ali strah, dragi moji, strah: tako dostupan, a tako vrijedan. Strah je majka. Stoga ljude, s vremena na vrijeme, treba prepasti tim muslimanima. Valja održavati radnu temparaturu fašističkog stroja.

No evo vam prljave tajne evropske islamofobije. Da smrdljivi evropski desničari zaista žele spriječiti dolazak muslimana u Evropu, umjesto širenja antimigranstske histerije trebali bi izvršiti pritisak na kapital, na motor koji pokreće jeftina migrantska radna snaga.

Evo vam prljave tajne evropske islamofobije: njen korijen nije ništa religijsko, ništa kulturalno i ništa civilizacijsko. Njen je korijen klasni. Jeftina radna snaga ima ostati jeftina radna snaga.

Djeca jeftinih radnika imaju ostati jeftini radnici, da bi djeca gazda i dalje gazdovala. Islamofobija je jedna od alatki koje će ih u tom statusu zadržati. Jeftina radna snaga ima da radi i ćuti, čak i kada im ubijaju djecu. Uostalom, ko ih jebe. Ko im je kriv što se nisu integrisali, što imaju taj islam koji ih sprječava da se integrišu.           

Nego, da se vratimo na novo preventivno bombardovanje Sarajeva. Odakle mi takva, bolesna ideja?

Čitam vijesti, šta da vam kažem.

Pa tako čitam kako je Evropa opet ugrožena potencijalnim novim talasom islamskog radikalizma. Talijanski ministar kaže kako je Bosna puna terorističkih ćelija, pa evropske zemlje zbog toga zatvaraju granice. Fašista iz Sinja imenom Miro Bulj bi da pravi paravojsku koja će presretati fantomske teroriste koji nadiru iz Bosne.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, imenom Aleksandar Goganović, sugeriše da je njemački ministar odbrane Boris Pistorijus iznenada otkazao posjetu BiH iz straha od islamskog fundamentalizma. On veli da je "radikalni islamski terorizam kao prijetnja globalno prisutan u današnje vrijeme”.

Veli on još da skupovi podrške Palestini u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, svakako dodatno utiču na radikalizaciju ukupne situacije i usložnjavaju bezbjednosnu situaciju u regionu.

Vidite: muslimani su guje. Ono što je prividno legitimni i legalni građanski protest zbog masakra nad civilima, zapravo je podmukli vid radikalizacije.

Ne manje podmukao sam i ja. Budimo otvoreni: ovim tekstom i ja radikaliziram muslimane.

Imajući u vidu sve rečeno: ne bi li, umjesto komplikovanih i skupih bezbjednosnih mjera širom Evrope, bilo praktičnije, oportunije i, konačno, jeftinije udariti u glavu? Sasjeći islamski radikalizam tamo odakle, kao kancer, izrasta? U Sarajevu, dakle.

Prizivanje terorizma opasna je igra. To je vrsta samoispunjavajućeg proročanstva. Prisjetimo se: samoispunjavajuće proročanstvo je pogrešna definicija situacije koja, međutim, djeluje na aktere, tako da se oni počinju ponašati u skladu sa proročanstvom. Na taj način samoispunjavajuće proročanstvo stvara uslove za vlastito ispunjenje. A lažni prorok, iako je njegov opis situacije na početku bio pogrešan, na koncu samozadovoljno poručuje: nisam li od početka bio u pravu?

Igru ne mijenja činjenica da Sarajevo, uprkos svemu, uprkos svojskome trudu da bude radikalizirano, ne pristaje na ulogu koja mu je dodijeljena.

Sarajevo je, zapravo, jedan od rijetkih preostalih zaista evropskih gradova u Evropi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...