AKADEMIK SLAVO KUKIĆ: „Ne vjerujem u iskrenost Dragana Čovića, a što se tiče Milorada Dodika, za njega vrlo često ponavljam da je on neka vrsta…“

Traže opozicionari u RS-u da se prvo o svemu raspravlja u NSRS-u, pa tek onda na državnom nivou.

  • Politika

  • 26. Okt. 2023  

  • 1

Domaći lideri s vizijama, na putu usaglašavanja vlastitih interesa, nalaze se u procjepu politika između Zapada i Istoka. Državna koalicija, ohrabrena signalima iz Evropske unije, obećava nezaustavljvo napredovanje u evropskim integracijama. Sutra stranački ispit pred finalni test u državnim institucijama. Rokovi kratki, očekivanja velika, a front na koji izlazi opozicija nikada veći. Što traži EU, a šta može BiH?

Delegacija EU-a u BiH: Evropska unija očekuje podršku reformama koje će omogućiti napredak na putu prema EU, kao što su Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa.

Milorad Dodik: Mislim da smo se približili oko dva zakona, a to je Zakon o sudu i Zakon o sukobu interesa.

Nermin Nikšić: U startu je rekao Zakon o Sudu BiH i Zakon o sukobu interesa, ali se radi o Zakonu o pranju novca.

Milorad Dodik: Mislim da je veoma razumno da postupimo tako što ćemo ova dva zakona izdvojiti, kako bismo dali ponudu prije svega EU.

Dragan Čović: Moramo neke stvari ubrzano uraditi u Vijeću ministara, kako bi Parlamentarna skupština i Vijeće ministara zasjedalo u relativno kratkom vremenskom periodu da bi dobili šansu prije dolaska EU predstavnika da vide jednu pozitivnu atmosferu.

Nermin Nikšić: Prije sjednice Parlamentarne skupštine još jedan sastanak ćemo imati.

Ovog četvrtka u 14 sati. Sarajevo. Domaćini - stranke Trojke. Utezanje dogovora, finaliziranje zakona. Sjednica državnog parlamenta zakazana zadnji dan ovog mjeseca.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH Denis Zvizdić (NiP) dozira optimizam sa posljednjeg sastanka državne koalicije: “Nemam puno argumenata da bih bio 100% optimista da će ono što je dogovoreno na tom sastanku biti realizirano, imajući u vidu ponašanje predstavnika SNSD-a koji vrlo često u posljednjem momentu, pred samu sjednicu ili na sjednici Vijeća ministara ili parlamenta, ospore ono što je prethodno dogovoreno”.

Juriš sa zakonima, pospremanje uoči dolaska gostiju. Namjere verbalno iskazane, a pozadina priče baca sjenu na jasnu perspektivu kako je sve u interesu države i EU integracija. Ko je iskren, a ko igra za vlastite interese?

“Svako ima svoje razloge zašto pokušava pred dolazak Ursule von den Leyen stvoriti ambijent evropske usmjerenosti. Mislim da je tu jedino iskren Nermin Nikšić. Ne vjerujem u iskrenost Dragana Čovića, a što se tiče Milorada Dodika, za njega vrlo često ponavljam da je on neka vrsta kockara, političkog šibicara, kojem je lova sve i sve je u funkciji novca”, kaže za FTV akademik Slavo Kukić.

Tako je Dodik, po vlastitom priznanju privremeno, odustao od veta za usvajanje Zakona o Ustavnom sudu BiH, dok zeleno svjetlo imaju pregovori o Zakonu o sudovima BiH. Paralelno je to otvorilo front na koji mu izlazi opozicija u RS-u.

“Formiranje novog suda ne vodi proklamovanim putem povrata nadležnosti nego ka cementiranju neustavno prenijetih nadležnosti i daljoj derogaciji nadležnosti RS-a”, riječi su predsjednika SDS-a Milana Miličevića.

Traže opozicionari u RS-u da se prvo o svemu raspravlja u NSRS-u, pa tek onda na državnom nivou.

“Mislim da je to ona inicijativa koja potječe od opozicije, kako bi se na čistinu izvukla inicijativa, odnosno stajalište vladajućih da se u Parlamentarnoj skupštini BiH neće raspravljati niti o jednom zakonu dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu”, napominje politička analitičarka Tanja Topić.

Evropska spremnost domaćih lidera, nekome samo zalog za omekšavanje stranih finansijera, za druge pobjeda javnih ideala, a za neke ohrabrenje osnaživanja države. Hoće li do prevrata doći na putu između spratova u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, nezahvalno je prognozirati jer državna koalicija, smatra Kukić, htjela ili ne, mora učiniti sve prije najavljene posjete iz EU-a koja, s druge strane, mora u BiH postaviti branu vjetrovima sa Istoka.

“Stoga će sa ovog sastanka - evo, ja unaprijed govorim pa ćemo vidjeti kako će se to završiti - Urusla von den Leyen poslati poruku o značajnom napretku BiH”, tvrdi Kukić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...