PONOĆNA RASPRAVA U FEDERALNOM PARLAMENTU: Nakon glasanja sjednica Predstavničkog doma prekinuta...

Pozder je navela da dokument tretira i smanjenje uticaja klimatskih promjena koje su evidentne posebno u sektoru poljoprivrede, voda i šuma.

  • Društvo

  • 27. Okt. 2023  

  • 0

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je kasno sinoć Federalnu strategiju zaštite okoliša za period od 2022. do 2032. i Strategiju upravljanja vodama Federacije BiH za isti period.

Ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Nasiha Pozder pojasnila je da strategije predstavljaju dobru osnovu u analitičkom smislu i dobru bazu za poboljšanje kvaliteta okoliša.

Precizirala je da dokument ima sedam tematskih cjelina od kojih se kao najvažnija može nametnuti kvalitet zraka, posebno u najzagađenijim sredinama kao što je Kanton Sarajevo, Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton.

Pozder je navela da dokument tretira i smanjenje uticaja klimatskih promjena koje su evidentne posebno u sektoru poljoprivrede, voda i šuma.

Naglasila je također da ona predviđa i poboljšanje stanja kad je u pitanju biodiverzitet, kao i kvaliteta pitke i svake druge vode koju nalazimo u prirodi, a tretira i broj priključaka na kanalizacionu mrežu.

Pozder je poručila da govorimo o skupom projektu koji će od nas zahtijevati 11,9 milijardi KM, ali nam Strategija omogućava i pristup grantovima i raznim kreditnim zaduženjima.

Nakon glasanja o ovom dokumentu sjednica Predstavničkog doma je prekinuta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...