OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU BERSETU: Bh. zajednica u Švicarskoj poziva vlasti da jasno osude masakre u Gazi

I danas, vaši švicarski državljani bosanskog porijekla, oni koji su odrasli u švicarskim školama, tragaju za ostacima svojih očeva, braće ili ujaka, stoji, između ostalog, u pismu koje je moguće podržati online i koje će sljedeće sedmice biti poslano predsjedniku Švicarske Alainu Bersetu

  • Evropa

  • 27. Okt. 2023  

  • 0

Mladi članovi bosanskohercegovačke zajednice u Švicarskoj odlučili su uputiti otvoreno pismo predsjedniku Švicarske Alainu Bersetu, s ciljem pozivanja švicarskih vlasti da jasno osude nedavne masakre u Gazi i upozore na humanitarnu tragediju i genocid, javlja Anadolu Agency.

Mladi članovi bh. dijaspore odlučili iskoristiti platformu Echo Bosne, gdje je navedeno:

“Pridružite nam se kao pojedinačni potpisnik ili kao kolektiv (udruženje) kako biste izrazili svoju solidarnost prema ovoj važnoj stvari. Cijelo pismo dostupno je na francuskom, bosanskom i njemačkom jeziku, a obrazac za pridruživanje možete pronaći na sljedećem linku: https://form.jotform.com/232973295144058

Poručili su kako će pismo biti poslano iduće sedmice, te kako je svaki glas, putem potpisa, ima veliku važnost. “Budimo na pravoj strani historije, vaša pomoć je dragocjena i potičemo vas da podijelite ovu objavu sa svojim prijateljima”, naveli su sa Platforme Echo Bosne.

"Koristimo ovu priliku da vam skrenemo pažnju na događaje od prije trideset godina, kada je bosanski narod, a posebno muslimani Bosne i Hercegovine, bio masakriran pred očima cijelog svijeta uz vrlo kasno i 'umjereno' osuđivanje međunarodne zajednice. Retorika tog vremena tvrdila je da je muslimansko stanovništvo Bosne i Hercegovine bilo povezano s ekstremističkom granom islama. Kada su stanovnici grada Prijedora bili izdvojeni i muslimani prisiljeni nositi bijele trake, svijet je šutio.

Kada su javni trgovci u Sarajevu bili gađani granatama, retorika agresora tvrdila je da su ti napadi došli od samih Bošnjaka (što je kasnije opovrgnuto presudama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju). Dehumanizirani smo, izdvojeni prije nego što smo istrijebljeni u Srebrenici. Primijetit ćete sličnost s onim što se trenutno događa. I danas, vaši švicarski državljani bosanskog porijekla, oni koji su odrasli u švicarskim školama, tragaju za ostacima svojih očeva, braće ili ujaka", piše, između ostalog, u pismu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...