NASTAVLJA NEGIRATI HISTORIJSKE ČINJENICE: DODIK O KONAKOVIĆEVIM IZJAVAMA: "Sarajevo nije evropski Jerusalem, nego etnički očišćen grad"

Njegova reakcija se nije svidjela Dodiku te je poručio da je za njega neprihvatljivo da Konaković stavove iznosi uime BiH.

  • Politika

  • 28. Okt. 2023  

  • 4

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik reagovao je na današnji komentar ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića povodom izjave ambasadorice Izraela u BiH Galit Peleg.

Njegova reakcija se nije svidjela Dodiku te je poručio da je za njega neprihvatljivo da Konaković stavove iznosi uime BiH.

Dodik je u svojoj reakciji počinjeni genocid u BiH opet nazvao navodnim, a agresiju na našu državu nazvao građanskim ratom.

"Ne mogu i neću da razumijem da se i to radi, opet, na podmukao način, kvalifikujući građanski rat u BiH agresijom. Ako nije bio građanski rat, a muslimani bili žrtve, kako sugeriše Konaković, onda su agresori bili Srbi iz Trebinja, Zvornika, Rogatice ili Banje Luke. Priča o navodnom genocidu i stradanju Bošnjaka u građanskom ratu u BiH ima za cilj da falsifikuje historijske činjenice od kojih jedna kaže da je u tom ratu stradalo oko 30.000 Srba, što Konaković prećutkuje", rekao je Dodik za Srnu.

Izjavio je da nema ništa protiv toga da Konaković polemiše sa bilo kime, ali da ne može, kako on navodi, da iskrivljuje historijske činjenice.

"Sarajevo nije evropski Јerusalem, to je gotovo etnički očišćen grad u kojem pravoslavna i katolička crkva i sinagoga služe kao objekti za zavaravanje naivnih turista koji u Sarajevu provedu dan u neznanju. Sarajevo je grad iz koga je protjerano 150.000 Srba i koji naseljavaju dominantno muslimani Bošnjaci, a sliku multietničnosti im daju članovi diplomatskog kora, koji doduše nisu rezidentni, ali borave tamo", rekao je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...