SUĐENJE SELMI CIKOTIĆU: Tužilaštvo BiH tvrdi da je dokazalo nezakonitosti i traži osuđujuću presudu

Za 14. novembar zakazano je iznošenje završne riječi Odbrane.

  • Društvo

  • 31. Okt. 2023  31. Okt. 2023

  • 0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u završnoj riječi da Sud BiH donese osuđujuću presudu i izrekne odgovarajuću sankciju Selmi Cikotiću, optuženom za zloupotrebu položaja, navodeći kako će na taj način pravosuđe pokazati da se želi boriti protiv korupcije i kriminala “bijelih kragni”.

Završno izlaganje tužilac Mladen Furtula počeo je riječima: “Ako nam borba protiv korupcije nije mrtvo slovo na papiru, onda će optuženi biti oglašen krivim.”

Naveo je kako je Tužilaštvo BiH tokom dokaznog postupka van svake razumne sumnje dokazalo da je optuženi Selmo Cikotić počinio djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret.

“Kod kriminala ‘bijelih kragni’ nećemo imati priliku da vidimo kako neko uzima novac, ali postoji odgovornost i to je ono što smo mi dokazali”, rekao je tužilac Furtula.

Kada je govorio o subjektivnom elementu bića krivičnog djela, tužilac se osvrnuo na to da je BiH država u kojoj ima korupcijskih afera, ali da nema odgovornosti za visoko rangirane funkcionere.

“Nesporna je činjenica da je optuženi bio ministar odbrane BiH u inkriminisanom periodu, da je prekoračio ovlaštenja, na način da je radio suprotno Sporazumu iz Doboja, zakonima i pravilima”, kazao je tužilac Furtula u završnoj riječi.

Državno tužilaštvo je navelo kako je smisao ugovora sa zagrebačkom firmom “Scout” bila prodaja zastarjele i neperspektivne pokretne vojne imovine, a da je optuženi Cikotić kao ministar odbrane, dajući saglasnosti i mijenjajući kroz anekse suštinu ugovora, pogodovao kupcu na štetu budžeta BiH.

“Optuženi je potpisnik svih rješenja, bez njega se to nije moglo uraditi i svjesno je nanio štetu budžetu BiH”, naveo je Furtula.

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi podsjetilo da je ukupna vrijednost ugovora sa “Scoutom”, koju su dogovorila entitetska ministarstva odbrana, iznosila šest miliona KM, te da je prilikom ujedinjenja u Ministarstvo odbrane BiH ostala nerealizovana polovina ugovora. Tužilac tvrdi kako je optuženi prilikom izrade aneksa ugovora zanemario zaštitne klauzule iz osnovnih ugovora.

“Aneksima se mijenjalo na način da smo sebi ostavljali oružje i municiju koja ne valja, na to plaćali održavanje, čuvanje i uništavanje, a to smo već trebali prodati, gdje je tu logika?”, upitao je tužilac te dodao kako u Ministarstvu odbrane ne postoji akt kojim bi se dokazalo da su municija i oružje uništeni.

Državno tužilaštvo naglasilo je da je optuženi davao saglasnost i do nekoliko mjeseci ranije da Tehničko-remontni zavod (TRZ) Hadžići kupi municiju od firme “Scout” iako ta vrsta municije nije bila dio ugovora između Ministarstva i zagrebačke firme. Nakon toga, dolazio je, prema tvrdnjama tužioca, zahtjev “Scouta” da se promijeni vrsta ili količina municije, te se po zahtjevu odmah postupalo i ta se roba isporučivala “Scoutu”, a on ju je po višim cijenama prodavao TRZ-u Hadžići.

“To ukazuje na postojanje sprege i planskog donošenja akata na štetu budžeta BiH”, rekao je Furtula.

Državno tužilaštvo je navelo da su dokazali kako su se u aneksima, zaključenim na osnovne ugovore, brisale određene stavke koje su se odnosile na oružje i municiju koja nije bila tražena na tržištu i to se mijenjalo u korist kupca.

“Smanjena je količina tromblonskih mina sa 220.000 na 22.000, iako je ugovorena količina bila na stanju”, naveo je tužilac Furtula.

Državno tužilaštvo je u završnoj riječi ukazalo na to da su svi svjedoci, vještaci i materijalni dokazi potvrdili navode iz optužnice, te da ni Odbrana većinu dokaza nije sporila.

“Teza Odbrane je ‘da je neko drugi’, što je pokušaj umanjivanja odgovornosti optuženog. Ako bi se prihvatila ta teza, onda bi to bio eklatantan primjer nesavjesnog rada u službi, za što mora biti osuđen”, kazao je tužilac.

Na kraju je tužilac Furtula rekao kako će odluka u ovom predmetu pokazati spremnost bh. pravosuđa da se uhvati u koštac s korupcijom.

Optužnica tereti Cikotića da je u periodu od 2009. do 2011. godine – u dogovoru s drugim licima, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba.

Kako se navodi, Cikotić je, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, te četiri rješenja o isporuci municije. Prema optužnici, on je odobrio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključene 2003. i 2004. godine.

Za 14. novembar zakazano je iznošenje završne riječi Odbrane, piše Detektor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...