PROFESOR DANIEL SERWER: “Vulinova ostavka ne znači otklon u politici Srbije prema Rusiji”

Podnio je ostavku pod pritiskom Evropljana i Amerikanaca. Ali činjenica da je za to trebalo tri mjeseca, a ne tri dana govori da je postojao pravi otpor predsjednika...

  • Regija

  • 04. Nov. 2023  04. Nov. 2023

  • 1

Aleksandar Vulin je podnio ostavku na mjesto direktora Bezbjednosno-informativne službe (BIA) Srbije pod pritiskom Evropljana i Amerikanaca, ocijenio je za RSE Daniel Serwer, profesor na američkom Johns Hopkins Univerzitetu.

On ipak misli da njegova ostavka ne predstavlja otklon u politici Srbije u podršci Rusiji već napor da se izbjegnu dodatne sankcije.

Serwer je u odgovoru na pitanja RSE ocijenio da će Vašington pozdraviti Vulinovu ostavku, dok će Moskva biti nesretna.

Aleksandar Vulin, direktor BIA-e, podnio je 3. novembra ostavku na tu funkciju.

On je naveo da SAD i EU "traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji".

Sjedinjene Države su u julu Vulina stavile na listu sankcija zbog navodne korupcije i umiješanosti u trgovinu drogom i zbog veza sa Rusijom.

Ostavka pod pritiskom

Šta mislite, zašto se Vulin povukao?

Podnio je ostavku pod pritiskom Evropljana i Amerikanaca. Ali činjenica da je za to trebalo tri mjeseca, a ne tri dana govori da je postojao pravi otpor predsjednika (Srbije Aleksandra) Vučića, koji dijeli Vulinov pogled na svojet i ambiciju Srbije za političkom kontrolom srpskog stanovništva u susjednim zemljama.

Vulin je rekao da su SAD i EU tražile njegovu ostavku kako ne bi uvodile sankcije Srbiji. Kako komentarišete tu njegovu izjavu o sankcijama Srbiji?

Mislim da govori istinu. Njegova ostavka ne predstavlja otklon u politici Srbije u podršci Rusiji, već prije odbrambeni napor da se izbjegnu dodatne sankcije.

Da li Vulinova ostavka znači da bi Srbija pristala na druga popuštanja?

Ne. Vulin nije jedini problem u Srbiji ili njenim obavheštajnim službama. Predsjednik Vučić nije pokazao nikakav znak da žali zbog događaja od 24. septembra (na sjeveru Kosova).

Prosta činjenica je da Srbija nije prigrlila Zapad nego Istok. Moskva i Peking podržavaju odbijanje Beograda da normalizuje odnose sa Kosovom, kao i okretanje ka autokratiji kada je riječ o unutrašnjoj politici u Srbiji. Srbija je za sada izgubljena za Zapad.

Mogući zahtjevi Srbiji

Koji bi novi zahtjevi, posle Vulinove ostavke, mogli biti postavljeni Srbiji?

Srbija je 24. septembra pokušala pobunu na Kosovu koja je imala za cilj da stvori uslove za srpsku vojnu intervenciju. Prema mom mišljenju, trebalo je da Srbija preuzme javnu odgovornost za ova dešavanja, da se izvini za to i da obeća da se to nikada više neće dogoditi u budućnosti. Takođe bi trebalo da preda počinioce kosovskim vlastima na krivično gonjenje.

Srbija je takođe odbacila februarski i martovski sporazum o normalizaciji sa Kosovom. Vašington i Brisel bi trebalo da zahtijevaju od predsjednika Vučića da ih potpiše, ali on to, naravno, neće učiniti preij izbora 17. decembra. Vjerovatno ni poslije.

Rusi u BIA

Koliko je šteta učinjena što je Vulin do sada bio na čelu BIA-e?

Mislim da ne treba njemu lično pripisivati štetu koja je učinjena. Koliko sam shvatio, u BIA su duboko prodrli Rusi. Vezu sa Moskvom je Vulin dozvolio i njegovao, ali i drugi u BIA koji su još uvijek tu.

Kako će, prema vašem mišljenju, biti dočekana Vulinova ostavka u Vašingtonu, a kako u Moskvi?

Vašington će pozdraviti ostavku. Moskva će biti nesretna. Ali i Rusi i Amerikanci znaju da Vulin nije bio jedini ruski čovjek u BIA-i.

Da li je Vulinova ostavka otklonila eventualni ruski uticaj na tajnu službu u Srbiji?

Ne, očigledno nije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...