ANKETA NEW YORK TIMESA OTKRIVA: Trump u prednosti nad Bidenom

Nacionalna anketa CBS News/YouGov objavljena u nedjelju pokazala je da Trump vodi Bidena sa 51 prema 48 posto – što je preokret u odnosu na Bidenovu pobjedu od 51 prema 47 posto na izborima 2020. godine, prenosi Politico.eu.

  • Svijet

  • 06. Nov. 2023  

  • 0

Najnoviji rezultati koje su prikazane u anketama The New York Timesa i Siena Collegea daju sumornu sliku za predsjednika Joea Bidena i dobro definiran put nazad u Bijelu kuću za Donalda Trumpa.

Nacionalna anketa CBS News/YouGov objavljena u nedjelju pokazala je da Trump vodi Bidena sa 51 prema 48 posto – što je preokret u odnosu na Bidenovu pobjedu od 51 prema 47 posto na izborima 2020. godine, prenosi Politico.eu.

Među mogućim glasačima, Trump je predvodio Bidena u četiri od šest država u političkoj trci (Arizona, Georgia, Nevada i Pennsylvania), izjednačio u drugoj (Michigan) i iza Bidena samo u jednoj (Wisconsin).

U duhu istraživanja u ovih šest država istaknuto je i šest najvećih znakova upozorenja koja se odnose na Bidena kao predsjednika. Za centralno pitanje izbora 2024. ističe se da li su birači spremni da izaberu čovjeka koji će imati 86 godina kada mu se mandat završi u januaru 2029. Sedam od 10 vjerovatnih glasača u navedenim državama smatra da je Biden previše star.

Zatim, glasači su podijeljeni i između izjava da je zemlja na dobrom putu (43 posto) i pogrešnog (42 posto). Većina glasača, 53 posto, izjavila je da je Bidenova politika povrijedila njih lično. Pritom, gubi i povjerenje birača mlađih od 30 godina, što je do sada bilo njegova najbolja starosna grupa.

Veliki problem za Bidena je i taj što je 50 posto birača ocijenilo ekonomiju kao lošu. Trumpovi glasači, 71 posto, reklo je da su ekonomska pitanja najvažnija za njihovo glasanje, dok su glasači Bidena više podijeljeni: 50 posto je reklo društvena pitanja, dok je 38 posto izabralo ekonomska.

Kada je riječ o abortusu, država trenutno dozvoljava abortuse u drugom tromjesečju, a ograničava ih u trećem na slučajeve u kojima tri ljekara potvrde da je život majke ugrožen ili da bi njeno mentalno ili fizičko zdravlje moglo biti nepopravljivo narušeno nastavkom trudnoće. Stoga, 40 posto, koji su izabrali Trumpa na testu glasanja, rekli su da misle da bi abortus uvijek ili uglavnom trebao biti legalan. U mjeri u kojoj bi abortus mogao pomoći politici Bidena da popravi svoje probleme s ključnim demokratskim podgrupama, vjerojatnije je da će biti koristan među mladim glasačima.

 

Podsjećamo, američki predsjednik nedvosmisleno podržava izraelsko bombardiranje i kopnenu invaziju na Gazu, zbog čega je suočen sa razočaranjima i kritikama američkih muslimana. Stoga, gubitak muslimanskih glasača mogao bi skratiti predsjednikov mandat u Bijeloj kući.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...