MAGIJA FUDBALA: Malo je ko čuo za njega a sada u Londonu čini čuda

On je bio potpuna nepoznanica ali trebalo mu je manje od dva mjeseca da ušutka mnoga usta

  • Sport

  • 06. Nov. 2023  

  • 0

Ne može svaki klub biti veliki. Da bi bio takav mora imati veliku historiju iza sebe, ekipu koja je uvijek sposobna boriti se za sve, veliku bazu navijača i, iznad svega, kapacitet i strukturu koja se može takmičiti sa najboljima na planetu. Ova se priča može graditi na temelju rada i truda ili čekovne knjižice. No, prije svega, potrebno je imati talenta u svim područjima. Bez sumnje, to je put kojim idu najskromniji klubovi s namjerom da za nekoliko desetljeća budu živa historija svjetskog sporta.

Takav je slučaj sa Tottenhamom, ekipom koja je prije više od pola stoljeća ostvarila značajne uspjehe na nacionalnom i evropskom nivou ali koja je proživjela dugo vrijeme bez pobjeda. A onda su prije nekoliko godina ponovo postali konkurentna ekipa i čak bili vrlo blizu osvajanja svoje prve Lige prvaka.

Predvođeni Mauriciom Pochettinom i s igračima kao što su Harry Kane, Heung-Min Son, Hugo Lloris, Dele Alli, Jan Vertonghen i Kieran Trippier, među ostalima, Spursi su pali u finalu Lige prvaka protiv Liverpoola, nedosanjajući svoj veliki san, san o prekidu niza neuspjehe koji traje 25 godina, od osvajanja Kupa 2008. godine.

Ta zlatna generacija je nestala, zamjene nisu zasjale kako se očekivalo, a različiti treneri od Joséa Mourinha, do Nune ili Antonija Contea, nisu uspjeli u svom poslu. Ali ovog ljeta sve se promijenilo: Tottenham ne samo da je objavio prodaju Kanea, svoje velike zvijezde, već je objavio i ime svog novog trenera. On je bio potpuna nepoznanica ali trebalo mu je manje od dva mjeseca da ušutka mnoga usta.

Ange Postecoglou je moderan trener, u ovom trenutku jedan od najboljih na svijetu. Australac grčkih korijena, trener je koji godinama radi u manjim ekipama, uglavnom u Okeaniji i Aziji. Ali u svom prvom pokušaju u evropskom fudbalu iznenadio je sve i svakoga. Nakon što je stigao u Tottenham pokazao je da se radi o dobrom stručnjaku, koji insistira na vrlo ofanzivnom, kombinatornom fudbalu i visokom presingom s kojim je vratio veličinu Spursima.

Kada je imao devet godina, Postecoglou se pridružio omladinskom sustavu South Melbourne Hellas. Bio je važan igrač u svim kategorijama, sve do prve ekipe. Za taj je klub odigrao 200 utakmica u australijskoj ligi. Imao je tu sreću da ga trenira Ferenc Puskas, igrač koji mu je bio uzor i od kojeg je svašta naučio, pogotovo kada je, nakon što se povukao kao igrač, počeo raditi kao Puskasov pomoćnik. Njegova ljubav prema ofanzivnom fudbalu, dubokim krilima, visokom presingu i konstantnom napadu dovela ga je do toga da na terenu implementira napadački stil igre. Osvajao je titule u South Melbourneu, Brisbane Roaru i Yokohama Marinosima da bi 2021. otišao u Evropu. Postao je trener škotskog Celtica i briljirao je sa timom iz Glasgowa: osvojio je dvije titule prvaka a prošle godine nezaustavljivo osvojio i trostruku titulu.

Unatoč tome, bio je velika nepoznanica u evropskom fudbalu ali Tottenham se odlučio kladiti na trenera starog 58 godina.

Prošle je godine londonska ekipa završila na osmom mjestu u Premier ligi i, kao rezultat toga, prvi put nakon mnogo godina ostala bez mjesta u evropskim kupovima. Bilo je vrijeme da potraže nešto drugačije, nekoga ko bi Spurse učinio uspješnima. I, za sada, pokazalo se da odluka nije mogla biti ispravnija: oni su lideri Premier lige (do ovog vikenda).

Postecoglouova ekipa nastavlja igrati onu ofanzivnu i lijepu igru koja ih karakterizira, onu koju je njihov trener naučio od Puskasa i zbog koje je bio uspješan na drugom kraju planete. Njegov početak u engleskoj ligi bio je toliko impresivan da je srušio rekorde drugih trenera kao što su Jürgen Klopp, Alex Ferguson, Pep Guardiola i Jose Mourinho. Ange Postecoglou želi svima pokazati da je stigao u Englesku kako bi uspio.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...