PROFESORICA SVETLANA CENIĆ: „Evo sad vidimo kako funkcioniše koalicija na državnom nivou..."

Sudeći prema posljednjim, neuspješnim sjednicama Vijeća ministara i Parlamenta Bosne i Hercegovine, sve pod ucjenama i željama SNSD-a, budžet je na dugom štapu.

  • Vijesti

  • 07. Nov. 2023  07. Nov. 2023

  • 1

Nacrt budžeta Bosne i Hercegovine za 2024. godinu već uveliko kasni. Iako ga Ministarstvo financija tek priprema, već je izvjesno da iznos neće biti zadovoljavajući. U fokusu resornog ministarstva milijunski deficit u aktualnom proračunu i poziv korisnicima na racionalan pristup. Pokušaj uštede preko državne kase istovremeno značajno utječe na prohodnost Prijedloga u Vijeću ministara. Ako ne bude, umjesto budžeta, državnim institucijama slijedi privremeno financiranje.

U proračunskom kalendaru, za Ministarstvo financija vrijeme je za izvršenje obveze pripremanja proračuna za narednu godinu. Prijedlog je već trebao biti upućen u parlamentarnu proceduru. Rokovi istekli, a budžet je tek u najavi s mjesec dana kašnjenja, ali i vrlo izvjesnim problemima.

“Moj plan je da do kraja studenog Vijeće ministara razmatra prijedlog budžeta i tada će nam biti jasno postoji li šansa da budžet bude usvojen, odnosno da li ima političke suglasnosti o tome. Ukoliko budžet ne dobije podršku ministara Vijeća, jasno je da ćemo narednu godinu započeti privremenim financiranjem”, izjavio je Srđan Amidžić , ministar finansija i trezora BiH (SNSD).

Planiranje budžeta resorni ministar počinje u minusu. Prihodi za ovu godinu su u deficitu 37 milijuna maraka. Amidžić tvrdi da radi na računici koja će osigurati neometano funkcioniranje institucija, ali i uštedu. Stoga će u državnoj kasi sljedeće godine biti znatno manji iznos unatoč potrebama institucija. Zahtjevi su iz godine u godinu veći, pa je manji iznos potencijalne kočnice u Vijeću ministra.

“Očekujem da neće biti potpuna slaganja oko budžeta za sljedeću godinu. Ovo je moj stav. Politički, ali i praktični stav, mislim da budžet treba da raste, ali vidjet ćemo kako će to izgledati”, kazao je Edin Forto , ministar komunikacija i prometa BiH (NS).

“Shvatila bih da su napravili inventuru i rekli: Ovo nam treba, ovo ne treba od institucija, agencija i kojega gdje sjede njihovi ljudi. To je licemjerno, štetno i pokazuje vrlo loše namjere. To je signal ljudima sa strane, investitorima, da je ovo jedna neozbiljna država”, ocjenjuje ekspert za ekonomiju Svetlana Cenić .

Za potencijalno neusvajanje rezultata proračuna je prijelaz na privremeno financiranje. Poznata praksa u Bosni i Hercegovini s dobrim potencijalom da se sljedeće godine ponovi. Resorni ministar privremeno financiranje nije isključio. Prvobitno zbog velikih zahtjeva institucija, a nešto kasnije kao rješenje za štednju.

“Privremeno financiranje je odluka koja se donosi unutar Ministarstva financija i trezora i bit će predloženo tako da će biti ušteđeno samo tih 37 milijuna KM, nego i više”, rekao je Amidžić.

Bez budžeta nema novih projekata. Privremeno financiranje znači ograničeno funkcioniranje institucija. Čini se, teška odluka pred Vijećem ministara i ispit za državnu koaliciju.

“To što su govorili kako koalicija funkcionira na državnom nivou i da ćemo sad svi vidjeti kako to izgleda, da ćemo u Europi... sve nam je obećano. Evo sad vidimo da ne može ni budžet da se usvoji, a kamoli Europa”, dodaje Cenić.

Od marta do novembra u Bosni i Hercegovini potpuno druge slike i prilike. Ovogodišnji budžet u rekordnom vremenu prošao je sve adrese u postupku usvajanja da bi na kraju u državnoj kasi bilo 1,3 milijarde maraka. Od tog iznosa, samo osam mjeseci kasnije, milijuni nedostaju. A Prijedlog budžeta za narednu godinu još je daleko. Niti je spreman, niti političko okruženje za takvu akciju djeluje raspoloženo. Sudeći prema posljednjim, neuspješnim sjednicama Vijeća ministara i Parlamenta Bosne i Hercegovine, sve pod ucjenama i željama SNSD-a, budžet je na dugom štapu.

Više u prilogu FTV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...