HOĆE LI BiH DOBITI ZELENO SVJETLO ZA EU: Pojedine diplomate ljute jer smatraju da država to ničim nije zaslužila

Dodijelili smo Bosni i Hercegovini status kandidata pod pretpostavkom da bi to potaknulo reforme, a od tada samo vidimo kako se situacija sa vladavinom prava kao i politička situacija pogoršavaju - izjavio je jedan EU diplomata

  • Vijesti

  • 07. Nov. 2023  07. Nov. 2023

  • 6

Preostalo je nešto više od 24 sata do objave dugo očekivanog izvještaja Evropske komisije o proširenju.

Na Zapadnom Balkanu vlada velika nada da će Evropska unija konačno pogurati kandidature tih zemalja za članstvo.

Glasine o zelenom svjetlu za Bosni u Hercegovinu nisu dobrodošle među nekim diplomatima EU, koji su ljutito ukazivali na navodno nazadovanje Bosne i Hercegovine u pogledu vladavine prava.

"Dodijelili smo Bosni i Hercegovini status kandidata pod pretpostavkom da bi to potaknulo reforme, a od tada samo vidimo kako se situacija sa vladavinom prava kao i politička situacija pogoršavaju.

Kako sada možemo donijeti odluku o otvaranju pregovora s BiH, a i dalje očekivati da druge zemlje kandidati marljivo provode svoje reforme", kazao je jedan EU diplomata, prenosi Politico.eu.

Odluku o početku pregovora o članstvu između BiH i Evropske unije moraju na kraju donijeti sve države članice. U slučaju Njemačke i Nizozemske to moraju potvrditi njihovi parlamenti.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...