ORBANOVE UCJENE ZELENSKOM: Mađarska već najavila blokadu početka pregovora Ukrajine sa EU

Mađarska je oduvijek bila zagovornik približavanja Ukrajine Evropskoj uniji - rekao je, međutim, dodao da je pooštreni zakon o jeziku sve promijenio.

  • Evropa

  • 07. Nov. 2023  

  • 2

Politički direktor premijera Mađarske Balazs Orban najavio je da će Budimpešta blokirati početak pregovora s Ukrajinom o ulasku u EU dok se ne ispune mađarski zahtjevi u pogledu jezika obrazovanja.

Mađarska je oduvijek bila zagovornik približavanja Ukrajine Evropskoj uniji - rekao je, međutim, dodao da je pooštreni zakon o jeziku sve promijenio.

Riješiti problem

Naveo je da će blokirati približavanje sve dok se problem ne riješi.

Novi zakoni učinili su život Mađara u Ukrajini nepodnošljivim - rekao je Orban.
Poziva se na nedavno uvedeni zakon u Ukrajini, koji obvezuje manjine, ne samo mađarske, da imaju najmanje 70 posto obrazovanja na ukrajinskom jeziku. Stoga se Mađarska brine da će djeca koja odrastaju u porodicama u kojima se govori mađarski u Ukrajini imati poteškoća prilikom studiranja.

Ne možemo se pomiriti s tim. Stav Mađarske je apsolutno jasan: dok postoji ovaj zakon, ne može biti nikakvih razgovora s Ukrajincima o njihovoj integraciji u EU - rekao je Balazs Orban.
Ranije je objavljeno da Evropska komisija smatra da su u potpunosti ispunjena četiri od sedam kriterija koji su pratili dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji od strane Ukrajine.

Tri kriterija

Istovremeno, ostala tri kriterija popraćena su preporukama Evropske komisije za daljnju provedbu.

Među nepotpuno ispunjenim kriterijima su i reforme zakonodavstva u pogledu nacionalnih manjina.

Bloomberg je naveo da će Evropska komisija najvjerojatnije preporučiti državama članicama EU da započnu službene pregovore o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji nakon što ispune svih sedam kriterija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...