MEHMEDOVIĆ SA KURTIJEM: "On ima bogato političko iskustvo u borbi protiv velikodržavnih projekata"

Mehmedović je na konferenciji naveo da se Bosna i Hercegovina bolje povezuje sa državama Evropske Unije (EU) nego sa regionalnim državama.

  • Politika

  • 08. Nov. 2023  

  • 0

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH, je u Prištini razgovarao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem o budućnosti transporta u regionu.

Ovo je četvrti ovogodišnji susret Mehmedovića s Kurtijem, a sastali su se na Parlamentarnoj konferenciji koju je organizovala Skupština Kosova.

"Svaki susret sa čovjekom koji ima bogato političko iskustvo u borbi protiv velikodržavnih projekata je veoma korisno. Kurti je veoma uspješan premijer zemlje koja ima slične probleme kao Bosna i Hercegovina. Razmjenjivali smo mišljenja o saradnji sa međunarodnom zajednicom, koja je u BiH satanizirana, a na Kosovu postoji potpuna sinergija u političkom djelovanju, kao i međusobno povjerenje koje je izgrađeno zadnjih nekoliko godina. Smatram vrlo korisnim svaki susret s Kurtijem", istaknuo je Mehmedović.

Mehmedović je na konferenciji naveo da se Bosna i Hercegovina bolje povezuje sa državama Evropske Unije (EU) nego sa regionalnim državama.

"Naši glavni gradovi su prostorno jako blizu, ali su konekcije između njih više nego nezadovoljavajuće. Sarajevo je udaljeno od Podgorice samo 230 kilometara, ali se najkraćim pute stiže za 4,5 sata. Do Prištine je za 427 kilometara potrebno najmanje osam sati vožnje, a do Skoplja najmanje Deset sati. Neka ovo bude moj poziv u kojem pravcu da djelujemo kako bismo se međusobno bolje povezali kroz naš prometni sistem. Siguran sam da bismo za to dobili i podršku Evropske unije", pozvao je Mehmedović.

Mehmedović tvrdi da je za Bosnu i Hercegovinu neophodna nadogradnja i modernizacija postojeće željezničke infrastrukture, a posebno od Luke Ploče do najvažnijih centara bosanskohercegovačke industrije, te dalje do evropskih središta, kao i pruge Doboj-Tuzla-Zvornik.

"Paralelno sa poboljšanjem saobraćajne infrastrukture, moramo raditi i na poboljšanju upravljanja okolišem i razvoju okolinske infrastrukture uz povećanje otpornosti na klimatske promjene. Ulaganjem u željeznice možemo smanjiti očekivani rast zagađenja od saobraćajnih izduvnih gasova. Posebno želim istaći izazov izgradnje dionice pruge Drač-luka--Nikšić-Čapljina, čime bi se povezale pruge i sa Lukom Ploče, ali i sa Sarajevom. Ovaj projekat bi bio veoma značajan za BiH sa stanovišta geopolitičkih-regionalnih odnosa", zaključio je Mehmedović na konferenciji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...