POTRAGA ZA POTENCIJALNIM TERORISTIMA: Publika na koncertu Beyoncé skenirana zbog...

Borci za ljudska prava kritizirali su korištenje kamera.

  • Show

  • 09. Nov. 2023  

  • 0

Tehnologija prepoznavanja lica korištena je među publikom koja je prisustvovala koncertu Beyoncé u Cardiffu kako bi se skenirali pedofili i teroristi.

Policija Južnog Walesa i komesar za kriminal Alun Michael rekao je da je potraga za potencijalnim teroristima na takvim događajima postala normalna od bombaškog napada na Manchester Arenu 2017. Rekao je da su meta bili i pedofili jer je koncertu prisustvovao i „veliki broj mladih djevojaka“. Michael je korištenje takvih kamera opisao kao "potpuno razumno".

Pojavljujući se pred poslanicima u Odboru za velška pitanja, Michael je branio korištenje tehnologije umjetne inteligencije (AI) van koncerta. Bio je jedan od četvorice velških policijskih i kriminalističkih komesara koji su svjedočili u Westminsteru u sklopu istrage o tome kako se snage bore protiv kriminala.

Kamera za prepoznavanje lica uživo radi tako što upoređuje lica sa "listom za praćenje" koju generiše policija. CCTV snimci se snimaju i čuvaju do 31 dan. Borci za ljudska prava kritizirali su korištenje kamera.

Katy Watts, advokat grupe Liberty za ljudska prava, ranije je rekla da tehnologija "ukorijenjuje obrasce diskriminacije u policiji" i "krši" privatnost hiljada ljudi. Ali Michael je rekao da ne vjeruje da je tehnologija problem. "Bilo je mnogo nesporazuma kada se misli da se slike snimaju i čuvaju - ali nisu", rekao je.

"Jedina slika koja se zadrži je ona osobe koja je identifikovana kao jedna od osoba koju policija traži." Dodao je i da je pitanje upravljanja važno.

„Kada dođe do implementacije prepoznavanja lica uživo, ja sam unaprijed obaviješten i rečeno mi je koja je lista za praćenje. "To je operativna odluka koju mogu, uživo, pregledati i provjeriti.“ Michael je rekao da je koncert Beyonce 17. maja bio primjer kako je to funkcioniralo u praksi. "Unaprijed je stajalo da lista za praćenje treba da se sastoji od dva skupa pojedinaca", rekao je poslanicima.

"Ljudi za koje se zna da su umiješani u ekstremizam i terorizam u svjetlu bombaškog napada na arenu u Manchesteru - i drugo, pedofili, jer bi na tom koncertu prisustvovao veliki broj mladih djevojaka." "To je unaprijed najavljeno i prijavljeno meni, nije bilo tajno", dodao je. "Činilo mi se potpuno razumnim."

Michael je također rekao da smatra da je opći pristup policije Južnog Walesa pri korištenju alata ispravan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...