BORBA PROTIV SMOGA: Naučnici će u New Delhiju "posijati oblake" kako bi izazvali obilne kiše

Projekt stoji 120.000 dolara po 100 četvornih kilometara i sastoji se od prskanja oblaka mješavinom soli, uključujući srebrni jodid.

  • Šareni svijet

  • 09. Nov. 2023  

  • 0

Indijski naučnici planiraju prvi put "posijati oblake" kako bi izazvali obilne kiše u nekim dijelovima New Delhija, nadajući se da će time smanjiti problem smoga koji guši najgušće naseljeni glavni grad na svijetu, objavio je danas voditelj projekta, prenosi Hina.

Kvaliteta zraka u Delhiju svake godine pada uoči zime jer hladni zrak zadržava čestice iz ispušnih cijevi automobila i dimnjaka tvornica, prašinu s gradilišta i pepeo nastao spaljivanjem poljoprivrednog otpada. Naučnici oko 20. novembra očekuju nad gradom gustu naoblaku i u nju planiraju "posijati" sol kako bi izazvali obilnu kišu, rekao je Manindra Agrawal, stručnjak s Tehnološkog instituta u Kanpuru.

Projekt stoji 120.000 dolara po 100 četvornih kilometara i sastoji se od prskanja oblaka mješavinom soli, uključujući srebrni jodid. Vlasti grada s 20 miliona stanovnika koji se prostire na površini od 1.500 četvornih kilometara u prošlosti su zatvarale škole, zaustavile građevinske radove i ograničavale broj automobila na prometnicama kako bi se kontroliralo onečišćenje.

Indeks kvalitete zraka bio je u četvrtak 506, što ga čini "opasnim", objavila je švicarska skupina IQAir. Nekoliko zemalja se poslužilo "sijanjem oblaka" za izazivanje kiše, pročišćavanje zraka i natapanje usjeva u vrijeme suše, uključujući Meksiko, SAD, Kinu, Indoneziju i Maleziju.

No, godine 2021. je zaustavljen plan da se tom tehnologijom povećaju snježne padaline nad planinama u Novom Meksiku nakon kritika da bi to moglo otrovati ljude i tlo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...