SUKOBI S POLICIJOM U LONDONU PRED PROPALESTINSKI MARŠ, OKUPLJENI UZVIKIVALI: "Više niste Englezi!" (VIDEO)

Kako prenosi Guardian, pozivajući se na PA Media, kontrademonstranti su se sukobili s policijom u Kineskoj četvrti.

  • Svijet

  • 11. Nov. 2023  11. Nov. 2023

  • 0

U Londonu je izbio sukob s policijom kada su desničarski demonstranti pokušali doći do ratnog spomenika Kenotaf, na dan kada se obilježava Dan sjećanja na veterane iz Prvog svjetskog rata, ali i kada se očekuje stotine hiljada učesnika protesta koji poziva na prekid vatre u Gazi, prenosi N1.

Kako prenosi Guardian, pozivajući se na PA Media, kontrademonstranti su se sukobili s policijom u Kineskoj četvrti.

Izbili su nasilni sukobi, a demonstranti su policajcima skandirali: “Više niste Englezi”.

Kako je saopštila londonska policija, grupa kontrademonstranata koja je napustila Whitehall i preselila se u Kinesku četvrt suočila se i bacila projektile na policajce koji su se pokušali sukobiti s njima.

Dodatni policajci raspoređeni su na područje kako bi identificirali, locirali i pozabavili se umiješanim osobama. “Naš prioritet je zaštita javnosti. Danas nećemo tolerirati nered u centru Londona”, saopštila je poilcija.

Policija je uspjela rastjerati okupljene, podijelivši ih u dvije manje grupe. Demonstranti su posljednji put viđeni kako trče Kineskom četvrti u smjeru Piccadilly Circusa.

Demonstranti su se u subotu okupili u centru Londona uoči propalestinskog marša za koji se očekuje da će privući stotine hiljada ljudi, a policija je pokrenula veliku operaciju zbog straha od sukoba na dan sjećanja na ratne veterane.

Među gomilom ljudi koji su se okupili kod ratnog spomenika Kenotaf bilo je nekoliko desničarskih demonstranata koji su se protivili propalestinskom maršu, a uzvikivali su između ostalog: “Želimo našu zemlju nazad”, prenosi Reuters.

Televizijske slike pokazale su manje sukobe između policije i desničarskih demonstranata.

“Nacionalni marš za Palestinu” još jedan je u nizu skupova u britanskoj prijestolnici kojima se iskazuje podrška Palestincima otkako je Izrael pokrenuo zračnu i kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze nakon što je grupa Hamas izvršila napad u Izraelu 7. oktobra.

Vladini ministri pozvali su da se subotnji marš otkaže jer pada na Dan primirja, kojim se obilježava kraj Prvog svjetskog rata i komemoriraju poginuli u vojnoj akciji.

Policija je saopštila da će gotovo 2000 policajaca biti na dužnosti, obećavši da će suzbiti sve nerede koje prouzrokuju oni koji sudjeluju u maršu ili kontraprotestu.

Organizatori iz Kampanje solidarnosti Palestine (PSC) rekli su da će se marš držati podalje od spomenika Kenotaf u blizini ureda premijera Rishija Sunaka u Downing Streetu i završiti kod Ambasade SAD-a udaljene oko tri kilometra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...