HARIS ZAHIRAGIĆ MOLI SVE GRAĐANE DA IZVRŠE PRITISAK NA MINISTRE U VIJEĆU MINISTARA BiH: "Uradite ovo zbog Bosne i Hercegovine"

Agentice Bosne i Hercegovine uputile su "žalbu" na tu presudu, a kako bi je pokušali osporiti ili preinačiti.

  • Politika

  • 11. Nov. 2023  

  • 13

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo oglasio se na Facebooku gdje je ukazao na nepravilnosti u radu bh. agentica po osnovu apelacije na presudu "Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine" pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Zahiragić je ponovo potcrtao da je stav predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto njen lični stav i ne predstavlja državu.

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cjelosti:

"Presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević je po svom sadržaju historijska za Bosnu i Hercegovine.
Implementacija te presude, na šta smo obavezni jer je Europska deklaracija o ljudskim pravima sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine, značila bi normalizaciju našeg ustavnog i državnog sistema i značajan iskorak prema građanskoj državi bez diskriminacije, etničkih i entitetskih podjela.

Agentice Bosne i Hercegovine uputile su "žalbu" na tu presudu, a kako bi je pokušali osporiti ili preinačiti.

Za takvo nešto imaju podršku dijela međunarodne zajednice i Christiana Schmidta lično - kao Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini - što smo mogli pročitati u njegovom izvještaju UN-u

Međutim, agentice ne mogu same donijeti tu prvoklasnu političku i pravnu odluku, nego za to moraju dobiti nalog, tj odluku relevantnih državnih organa.

S tim u vezi, Europski sud za ljudska prava u oktobru je zatražio od Vijeća ministara izjašnjenje o tome da li je Monika Mijić imala aktivnu legitimaciju kada je, bez prethodnog stava Vijeća ministara, 19. septembra uputila Zahtjev za preispitivanje presude ESLJP u slučaju Kovačević protiv BiH.

Iako je se Vijeće ministara BiH moralo izjasniti o tom upitu ESLJP, predsjedavajuća VM Borjana Krišto je odlučila da će ona lično odgovoriti.

Krišto je u odgovoru podržala stavove agentica i na takav način legalizovala žalbu.

Bošnjački ministri i ostali (Forto) u Vijeću ministara BiH, uprkos pisanjima pojedinih medija, do danas nisu obavijestili Sud da je to lični stav Borjane Krišto, a ne stav Vijeća ministara BiH!

Elmedin Konakovic
Edin Forto
Zukan Helez
@Selvid Hurtić

Dužni ste taj odgovor Borjane Krišto problematizirati već na narednoj sjednici Vijeća Ministara, a Europski sud za ljudska prava ODMAH I BEZ ODLAGANJA obavijestiti da ne postoji takva odluka Vijeća Ministara, kao niti jednog drugog relevantnog organa Bosne i Hercegovine, te tražiti od njih da izignorišu lični stav Borjane Krišto i odbace žalbu iz formalnih razloga, ne ulazeći u meritum iste!

Ukoliko to ne uradite potvrdit ćete, po ko zna koji put, da ste samo marionete u rukama Dragana Čovića i počiniti još jednu izdaju, ovog puta ne samo Bošnjaka, nego i svih drugih građana Bosne i Hercegovine koji sanjaju normalnu državu i funkcionalnu društvu bez podjela i diskriminacije!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...