„SMANJI DOŽIVLJAJ, ZAHVALJUJUĆI ALIJI SU TE DOVELI…“: Burne reakcije na društvenim mrežama, Dodik je ukinuo komentare, ali bilo je prekasno…

Uslijedile su burne reakcije na Twitteru prije nego što je Dodik ukinuo komentare.

  • Mini market

  • 12. Nov. 2023  

  • 5

Nakon što se predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik oglasio na Twitteru, uslijedile su burne reakcije, Dodik je ubrzo ukinuo mogućnost komentiranja njegove objave, ali bilo je prekasno.

-Do marta ne očekujem nikakav pomak u razgovorima s "Trojkom", čiji stav nije nimalo promijenjen od Alije Izetbegovića. Mi predlažemo pristup koji kaže sva preostala pitanja iz 14 prioriteta na sto, kad se svi riješe, onda je sve riješeno, poručio je Dodik.

Uslijedile su burne reakcije na Twitteru prije nego što je Dodik ukinuo komentare.

-Mislim da se ništa neće desiti do marta. Mi predlažemo pristup koji kaže sva preostala pitanja iz 14 prioriteta na sto, kad se svi riješe, onda je sve riješeno, rekao je Dodik za Srnu.

Na pitanje kako razgovarati s "Trojkom" koja ne poštuje stavove iz RS-a, Dodik je kazao da su to konvertiti koji se ponašaju jednako kroz istoriju i da tako sada radi i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

- Taj stav nimalo nije promjenjen od Alije Izetbegovića - dajte Dejtonski sporazum neka bude to na početku, a onda ćemo svim silama učiniti sve u decenijama koje dolaze da devastiramo Srpsku. Ta politika, naravno, ne može da prođe, naveo je Dodik.

On je kazao da je u junu ili julu bilo dogovoreno da se nakon pauze od mjesec dana sjedne i dogovori o dva-tri zakona i neke politike, a u septembru da se radi na Ustavnom sudu, „ali kad je došao septembar sve su učinili da to devastiraju da se izvuku“.

- Sada imaju hrabre izjave kako neće dok se ne uđe u EU, dok EU smatra da ne možete ući u pregovore ako ne riješite pitanje Ustavnog suda, rekao je Dodik i dodao da „na bazi tih podmetanja i laži oni stalno pokušavaju da naprave neki svoj kao kvalitetan pristup“.

-Konaković i njegova družina su obična grupa foliranata koji se busaju u prsa po Sarajevu, likuju kada tužilaštvo podigne optužnicu protiv Dodika, smatrajući `gotov je Izetbegović, sad ćemo se riješiti i Dodika, a sa Čovićem ćemo lako.

To je njihovo junačenje po sarajevskim sećijama. Da imate ozbiljne sagovornike, rekli bi "pa čekaj, nije nama u interesu da se na ovaj način ruši ustavni poredak". Kad hoćete da na taj način bude urušen ustavni poredak, zašto smatrate da BiH treba da opstane. Vi najviše radite protiv toga, mislite da je jedino ispravno ono što je vama kao političkoj eliti i muslimanima u cjelini korisno, taman kršili ustav i zakon, kazao je Dodik.

-Konaković ozbiljno laže na diplomatskim skupovima, gdje se pohvalio da nema muslimanske strane kao negativne, već da je takva Republika Srpska, a kao ministar inostranih poslova morao bi da uvažava i stavove drugih, a ne samo da promiče svoje politike.

Takvo ponašanje uopšte se ne razlikuje od ranije prakse, te dodao da je potpuno propalo Predsjedništvo BiH, koje više nema zajedničkih stavova, te da je najbolji znak razbijene BiH razbijena spoljna politika.

- Srpska je za Dejtonski sporazum, ali nije za ovakvu BiH koju su nametnuli lažnim odlukama visokih predstavnika i Ustavnog suda. Ta BiH mora da ponovo bude predmet dogovora, a ako neće onda će napraviti atmosferu u kojoj će se BiH dodatno raspasti, zaključio je Dodik.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...