SEVLID HURTIĆ PORUČIO DODIKU: "Snosit ću troškove advokata ako se Bošnjacima zbog zastave s ljiljanima bude sudilo"

Kako bi sačuvao njihov dignitet i pomogao im u pronošenju i zaštiti istine, ministar Hurtić je ponudio snositi troškove advokata ukoliko dođe do sudskog procesa.

  • Politika

  • 12. Nov. 2023  

  • 1

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, posjetio je danas Kotor Varoš.

Susreo se sa članovima Organizacionog odbora Marša mira „Tihi hod za veliku bol“, koji je nedavno održan u ovoj općini.

Riječ je o osobama koje su dobile prekršajne naloge i koje su saslušane u prostorijama MUP-a zbog nošenja zastave sa ljiljanima.

Kako bi sačuvao njihov dignitet i pomogao im u pronošenju i zaštiti istine, ministar Hurtić je ponudio snositi troškove advokata ukoliko dođe do sudskog procesa.

Istaknuo je da svaki građanin ove zemlje ima pravo na dostojanstveno obilježavanje stradanja svoga naroda.

"Žrtva mora imati svako moguće poštivanje i odavanje počasti stradalima ne smije biti povod i prilika za relativiziranje stradalih u Bosni i Hercegovini, u ma kojem narodu. Smatram da je jedno od ljudskih prava njegovanje kulture sjećanja, to je obaveza nas preživjelih i to ćemo nastaviti prenositi budućim generacijama", kazao je Hurtić.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u saopćenju podsjećaju da je prva zastava Republike Bosne i Hercegovine, usvojena po proglašenju neovisnosti 1992., bila upravo bijela zastava sa štitom s ljiljanima, čiji su motivi i inspiracija uzeti iz bosanskog srednjovjekovlja, tačnije perioda kralja Tvrtka I Kotromanića.

Predstavljala je vizualni simbol i bila dijelom nacionalnog identiteta države Bosne i Hercegovine sve do 1998. godine, kada je visoki predstavnik Carlos Westendorp nametnuo trenutno rješenje.

"Važnom smatram istaći činjenicu da je zastava sa ljiljanima bila međunarodno priznata", zaključio je ministar Hurtić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...