NEPOPULARNA ODLUKA VLADE: Skandinavska zemlja uvodi porez na putnike u zračnom prometu…

Vlada očekuje da će uz pomoć poreza na putnike u zračnom prometu državni budžet do 2030. napuniti s dodatnih 160 miliona eura.

  • Ekonomija

  • 14. Nov. 2023  

  • 0

Danska vlada planira uvesti poseban porez za putnike u zračnom prometu. To bi u prosjeku trebalo iznositi oko 13 eura po jednom letu, a prikupljena sredstva će se, među ostalim, koristiti za potporu održivoj tranziciji zrakoplovne industrije. Time će se Danska pridružiti Njemačkoj i Švedskoj koje već imaju sličan porez.

Kako je pojasnio danski ministar financija Jeppe Bruus Christensen, iznos poreza od 2025. u prosjeku će biti oko 70 danskih kruna (9,39 eura), a 2030. dosegnut će 100 danskih kruna (13,31 eura).

Za letove unutar Europe putnici će morati platiti taksu od oko osam eura, za duža putovanja, primjerice do New Yorka, oko 32 eura, a do Bangkoka oko 52 eura.

Danska nije jedina zemlja koja je odlučila uvesti takav porez. Prije nje na sličan su se potez odlučile Njemačka i Švedska. Prva je uvela porez na zrakoplovne karte 2011. godine.

Danska vlada očekuje da će uz pomoć poreza na putnike u zračnom prometu državni budžet do 2030. napuniti s dodatnih 160 miliona eura. Sredstva će se koristiti za potporu prijelaza zrakoplovne industrije na ekološki prihvatljivije motore i na manje zračne luke za koje se očekuje da će najviše osjetiti posljedice uvođenja poreza.

Danski ministar prometa Thomas Danielsen također je najavio uspostavu sheme financijske potpore vrijedne 107 miliona eura, koja će omogućiti zračnim lukama i zračnim prijevoznicima testiranje ekološki prihvatljivih tehnologija

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...