SEVLID HURTIĆ UZBURKAO DUHOVE: Slijedi nova blamaža, razgovarao sam s ministrom Helezom, u pismu upućenom Sudu u Strasbourgu piše…

„Slobodna Bosna“ donosi najzanimljivije detalje razgovora.

  • Vijesti

  • 14. Nov. 2023  14. Nov. 2023

  • 15

Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH gostovao je u programu FTV-a.

„Slobodna Bosna“ donosi najzanimljivije detalje razgovora.

Brojna pisma iz BiH. Na različite adrese sa različitim sadržajem. Okosnica svih - politički stavovi. 

Ko je pisao Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu? U čije ime i sa kojim stavovima? Ko je trebao, a nije? Šta je cilj pisma zvaničnika iz Republike Srpske, pitanja su na koje je odgovarao Hurtić.

Govorio je o Izvještaju Europske komisije o napretku BiH, reformskim zakonima, radu Vijeća ministara BiH, unapređenju ljudskih prava ali slučaju tostrukog ubistva u Gradačcu. 

-Novi femicid dogodio se u Sarajevu, mi samo dajemo saopćenja, to traje par dana i stane. Za šamar treba uvesti kaznu od 10 godina, za premlaćivanje 20 godina, za ubistvo 40 godina zatvora, kazao je Hurtić.

-Ne smije se dogoditi da čekamo sljedeće, dokad više da čekamo i da ovo rješavamo? Političke stranke u parlament traba da upute i završe do kraja da se izmjeni krivični zakon.

NOVO PISMO UPUĆENO SUDU ZA LJUDSKA PRAVA U STRASBOURGU

Hurtić je govorio i o burnim događajima nakon što je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto bez suglasnosti Vijeća ministara BiH poslala pismo Sudu u Strasbourgu.

-Mi sad imamo dva agenta jer je jedan agent otišao na drugu poziciju. Raspisao sam konkurs za prijem i krajem augusta poslao urgenciju na Vijeće ministara BiH da konkurs mora ići dalje.

Da su moju urgenciju prihvatili mi bi danas imali legalne i legitimne agente i ne bi bilo svega ovoga.

Još uvijek čekam da mi ADS pošalje podatke da završimo proceduru, kazao je on.

-Pitanje je daljih presuda Suda u Strasbourgu, da li će ti agenti biti legalni i legitimni i opet ćemo imati novu blamažu

U razgovoru sa ministrom Zukanom Helezom rečeno je da je pismo jučer otišlo na adresu Suda u Strasbourgu i da se u njemu navodi kako je Borjana Krišto samostalno donijela odluku kao privatno lice.

Sada će Sud u Strasbourgu odlučiti je li je to stav Bosne i Hercegovine ili stav privatnog lica, kazao je Hurtić.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...