SNSD-ov ODBORNIK KONTRA DODIKA I ČOVIĆA: "Srbi su najugroženiji tamo gdje je HDZ BiH na vlasti"

"Trideset godina nakon rata trebamo se baviti da li se ćirilica ili latinica kao ravnopravno pismo trebaju naći u javnom prostoru ili školi".

  • Politika

  • 15. Nov. 2023  

  • 1

Srpski odbornik u Opštinskom vijeću Odžaka Damir Ivetić izjavio je da je žalosno što odbornici HDZ-a u Mostaru nisu glasali za amandman da se ćirilica nađe na tablama sa nazivima naselja, ulica i trgova, te ukazao da je to jedan od primjera da se na teritoriji gdje vlada ova stranka najmanje poštuju prava Srba kao konstitutivnog naroda.

"Trideset godina nakon rata trebamo se baviti da li se ćirilica ili latinica kao ravnopravno pismo trebaju naći u javnom prostoru ili školi. Ovo je još jedan pokazatelj da su Srbi u Federaciji BiH dovedeni na rub propasti i izdisaja i da ih za pet ili deset godina neće ni biti u FBiH", rekao je Ivetić, inače član Glavnog odbora SNSD-a i predsejdnik odbora ove stranke u Odžaku.

On je istakao da je u Posavskom kantonu, gdje je HDZ na vlasti, i kantonalna Vlada formirana bez Srba, mimo Ustava i zakona.

"Srbi u dijelu Federacije tamo gdje je HDZ na vlasti imaju najviše problema kada su u pitanju njihova prava na rad i na jezik i pismo. U Posavskom kantonu smo dokazali da je Vlada formirana mimo Ustava i svih povelja o ljudskim pravima", rekao je Ivetić.

On je napomenuo da se gotovo svakodnevno bilježe i pritisci na srpski narod u nekom dijelu FBiH.

"Imamo i terorisanje srpskog naroda u mnogim dijelovima FBiH, a o konstitutivnosti i ravnopravnosti da ne govorimo", rekao je Ivetić.

Naveo i da se pri formiranju vlada i zapošljavanju u FBiH apsolutno ne poštuje popis stanovništva iz 1991. godine.

"Mi se nažalost moramo boriti za osnovna ljudska prava umjesto da se borimo za bolji život svih građana", kaže Ivetić.

Gradsko vijeće Mostara juče je usvojilo odluku o adresnom registru grada Mostara i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima, te zgrada samo na latinici, te odbilo amandman Kluba Srba da se na tablama ulica nađe i ćirilica, prenose mediji.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...