GRAĐANI ZABRINUTI OD NOVOG VALA APARTMANIZACIJE: U Makarskoj postoji 1.000 stanova u kojima niko dosad nije boravio

Zbog ovog alarma, pozvano je na prestanak masovnog turizma koji postavlja pitanje opstanka postojeće infrastrukture

  • Regija

  • 15. Nov. 2023  15. Nov. 2023

  • 0

Na nedavnoj tribini o turističkim kapacitetima Makarske, istaknuto je upozorenje da stihijska apartmanizacija u tom gradu rezultira prisustvom čak 1.000 stanova u kojima niko ne boravi. Zbog ovog alarma, pozvano je na prestanak masovnog turizma koji postavlja pitanje opstanka postojeće infrastrukture, prenosi novinska agencija HINA.

Predstavljena je studija turističkih kapaciteta Makarske koju je izradio Institut za turizam. Gradonačelnik Makarske, Zoran Paunović (SDP), naglasio je kako je ova studija ključan alat za novi Prostorni plan te zaustavljanje nekontrolirane gradnje višestambenih objekata.

“Sve što smo već ranije primijetili na terenu sada je znanstveno potkrijepljeno, pružajući građanima jasnu sliku o potrebi za promjenama i usmjerenju prema održivom turizmu”, izjavio je Paunović.

Zbog dugogodišnjeg stihijskog upravljanja turizmom, postoji mogućnost izgradnje dodatnih 10.000 stambenih jedinica prema postojećem prostornom planu iz 2020. godine. To predstavlja ozbiljan izazov s obzirom na već prenapregnutu komunalnu infrastrukturu i prosječno više od dva gosta po stanovniku tokom sezone.

Građani su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti novog vala apartmanizacije te podržali zaustavljanje gradnje višestambenih objekata izmjenama prostornog plana. Također, istaknuto je nezadovoljstvo nelojalnom konkurencijom izazvanom velikim brojem stanova koji nisu u funkciji turizma, dok se u isto vrijeme suočavaju s poteškoćama vezanim uz komunalne resurse.

Paunović je izrazio žaljenje što stručna istraživanja nisu provedena ranije i pozvao na saradnju svih sudionika na nacionalnoj i lokalnoj razini kako bi se zajednički borili za održivu budućnost makarskog turizma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...