DONIO JE BiH SREBRENU MEDALJU U RATU: Šahovski velemajstor Bojan Kurajica proslavio 76. rođendan  

Sa šahovskom ekipom “Bosna”, Kurajica je čak četiri puta osvojao Kup Evropskih prvaka, a s reprezentacijom BiH osvojio je bronzanu medalju na olimpijadi u Moski 1994. godine.  

  • Sjećanje

  • 16. Nov. 2023  

  • 0

Šahovski velemajstor Bojan Kurajica, svjetski juniorski prvak 1965, jučer je proslavio 76. rođendan. Rođen je u Ljubljani 15. novembra 1947. godine. Otac mu je Šibenčanin, majka Bračanka, a odrastao je u Splitu gdje je igrao šah za Mornar.

Već sa 13 godina je postao majstorski kandidat, a 1962. godine sa nepunih 15 godina podijelio je prvo mjesto na juniorskom prvenstvu Hrvatske u Splitu. Godine 1966. odlazi na studij u Zagreb, gdje 1972. godine diplomira na Filozofskom fakultetu talijanski i engleski jezik.

Svoju prvu značajniju turnirsku pobjedu zabilježio je 1965. godine u Barceloni, pobjedom na Svjetskom juniorskom prvenstvu u šahu, ispred Hartocha,Tukmakova i velikog favorita Roberta Hübnera.  

Zanimljivo, dvije godine ranije u Vrnjačkoj Banji osvaja treće mjesto na Svjetskom prvenstvu juniora. Na Šahovskom turniru u Hastingsu 1967. godine osvojio je treće mjesto iza bivšeg svjetskog prvaka Mihaila Botvinika i Wolfganga Uhlmanna.  

Godine 1974. na turniru u Solingenu podijelio je treće mjesto s bivšim svjetskim prvakom Borisom Spaskijem, a iza Leva Polugajevskog i Lubomira Kavaleka. Nakon toga mu je od strane FIDE dodijeljena titula velemajstora.  

Od 1966. živi u Zagrebu i igra za zagrebačke klubove Mladost, PTT Zagreb i Monting. Nastupa na niz međunarodnih turnira. Godine 1979. odlazi u Sarajevo i igra za vrlo snažnu ekipu Bosne, s kojom četiri puta osvaja titulu ekipnog prvaka Evrope (za ekipu BiH je, u znak političke podrške Bosni i Hercegovini u doba rata nastupao i Gari Kasparov).  

Da je Kurajica sjajan ekipni igrač potvrđuje činjenica da je Kup Evropskih prvaka osvojio čak 5 puta (vjerovatno jedini kojem je to uspjelo). Prvi put 1976. (s Njemačkom ekipom "Solingen") i čak 4 puta (1994,1999,2000 i 2002.) sa Š.K. "Bosna" Sarajevo. Više puta nastupio na šahovskoj olimpijadi za ekipu Jugoslavije. Na 24. šahovskoj olimpijadi na Malti s Jugoslavijom osvaja bronzanu medalju. 

Nakon raspada Jugoslavije igra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, s kojom osvaja srebrenu medalju na olimpijadi u Moskvi 1994. Internacionalni majstor u šahu Kemal Osmanović bio je kapiten šahovske reprezentacije Bosne i Hercegovine u Moskvi a osim Kurajice, za BiH u nastupali Predrag Nikolić, Ivan Sokolov i Emir Dizdarević.  

Bojan Kurajica danas živi na Tenerifima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...