NOVI MANDAT: Pedro Sanchez će biti premijer Španije još četiri godine

"Želim zahvaliti svim političkim grupacijama na podršci da dobijem novi mandat i formiram koalicijsku vladu", rekao je 51-godišnji Sánchez.

  • Evropa

  • 16. Nov. 2023  16. Nov. 2023

  • 0

Španski socijalistički premijer Pedro Sanchez dobio je u četvrtak novi četverogodišnji mandat na čelu Španije, nakon što je za njegovu lijevu vladu glasalo 179 od 350 zastupnika u parlamentu.

Sancheza su podržale lijeve i regionalne stranke Katalonije, Baskije, Galicije i Kanarskih otoka.

Protiv je bio 171 zastupnik desnih Narodne stranke i Voxa.

Španija, koja trenutno predsjeda Europskom unijom, dobila je novu vladu nakon izbora održanih u julu.

"Želim zahvaliti svim političkim grupacijama na podršci da dobijem novi mandat i formiram koalicijsku vladu", rekao je 51-godišnji Sánchez.

On je uz podršku drugih stranačkih grupacija i sa 121 zastupnikom svoje Španske socijalističke radničke stranke (PSOE) premašio 176 potrebnih zastupnika za sastavljanje vlade nakon ustupaka regionalnim strankama.

Najava Zakona o amnestiji, kojim se oprašta zagovornicima neovisnosti organiziranje zabranjenog referenduma 2017., čime se obustavljaju kazneni progoni, dovela je do uličnih protesta posljednjih dana.

U četvrtak je oko parlamenta bilo 1.600 policajaca koji su čuvali zgradu dok su zastupnici izglasavali novi mandat Sánchezu.

Sporazumi s partnerima

Pripremajući zakon o amnestiji za organizatore referenduma Sanchez je odbio prihvatiti dogovorni referendum o neovisnosti Katalonije, više puta ponovivši da je on suprotan ustavu Španije, no obvezao se razgovarati o njemu, prenosi Hina.

Također se obavezao na pregovore o tome da Katalonija samostalno prikuplja poreze i da samostalno upravlja prigradskom željeznicom.

Sarađivat će i s katalonskom vladom na planu i olakšavanju povratka kompanija u Kataloniju, a koje su napustile tu autonomnu pokrajinu na sjeveroistoku, nakon tenzija nastalih 2017.

Obećao je i da će Katalonija, gdje živi 7,5 miliona stanovnika, više direktno sudjelovati u europskim i drugim međunarodnim institucijama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...