NAPETO NA SJEVERU EUROPE: Zatvaraju se četiri granična prijelaza s Rusijom –„To je njihova osveta…“

"Jasno je da se ovim ljudima pomaže i da ih graničari također prate ili prevoze do granice", rekao je Orpo.

  • Svijet

  • 17. Nov. 2023  17. Nov. 2023

  • 0

Finska će zatvoriti četiri od devet prijelaza na granici s Rusijom kako bi zaustavila priliv tražitelja azila u tu nordijsku zemlju, rekao je u četvrtak premijer Petteri Orpo, javlja agencija Reuters.

Finski predsjednik u srijedu je rekao kako se čini da je porast broja tražitelja azila koji stižu na istočnu granicu zemlje izazvan ruskom osvetom zbog odbrambene saradnje Finske sa Sjedinjenim Državama.

"Vlada je danas odlučila da će Finska zatvoriti neke istočne granične prijelaze. Taj dio istočne granice zatvorit će se u noći između petka i subote", rekao je Orpo na konferenciji za novinare.

Odluka je objavljena nakon što su listovi Helsingin Sanomat i Ilta-Sanomat ranije javili da vlasti nove članice NATO-a u četvrtak planiraju zatvoriti prijelaze na granici s Rusijom zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, kako je javio neovisni ruski portal Meduza.

Helsingin Sanomat je istaknuo da je konferencija za novinare ministrice unutarnjih poslova Mari Rantanene, koja je bila zakazana za srijedu, otkazana zbog "pogoršane granične situacije".

Informacije o mogućnosti ovakvog razvoja događaja pojavile su se u srijedu, a savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko u srijedu je na X-u, bivšem Twitteru, objavio isječak iz ranije televizijske emisije notorne prokremaljske i ratnohuškačke voditeljice Olge Skabejeve, u kojoj je jedan od gostujućih kremaljskih propagandista prijetio Finskoj.

"Finci su već unutra. Ne daju automobilima da prođu, nikome da uđe, ljudima itd. Ali iz nekog razloga, kažu da se ne može ući automobilom, ali o tenkovima nisu rekli ni riječ. Vidite, vjerovatno se pripremaju za to", rekao je on.

"Finci, pažnja! Ruski propagandisti prijete da će tenkovima ući u Finsku. Povijest ih ničemu nije naučila", komentirao je Geraščenko u svojoj objavi.

Finske vlasti tvrde da osobe koje dolaze u njihovu zemlju legalno stižu u Rusiju prije nego što krenu do granice kako bi ušli u Finsku i zatražili azil. Orpo optužuje Rusiju da namjerno pomaže osobama bez odgovarajućih dokumenata da dođu do granice.

Ovo je snažna poruka

"Jasno je da se ovim ljudima pomaže i da ih graničari također prate ili prevoze do granice", rekao je Orpo u utorak.

Sva četiri prijelaza su na jugoistoku Finske i uglavnom su najprometnije tačke putovanja između dviju zemalja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...