NERMIN NIKŠIĆ POTPUNO SAGLASAN SA DRAGANOM ČOVIĆEM: "Članove Predsjedništva BiH birati u Parlamentu"

"Za nas priča o legitimnom predstavljanju apsolutno nije tema. Naravno da to znaju i naši partneri, ali isto tako znaju da smo opredijeljeni tražiti rješenje u skladu s odlukama Suda za ljudska prava u Strazburu i Ustavnog suda u Bosni i Hercegovini"

  • Politika

  • 18. Nov. 2023  

  • 9

Postoji visok stepen saglasnosti da bi se pitanje izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine moglo riješiti indirektno, izborom u Parlamentarnoj skupštini BiH, izjavio je federalni premijer i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.

Istakao je da se "o tome još moraju voditi dodatni pregovori".

U intervjuu za portal Buka.com, on je istakao da "SDP je najveća multietnička stranka u BiH". 

"Za nas priča o legitimnom predstavljanju apsolutno nije tema. Naravno da to znaju i naši partneri, ali isto tako znaju da smo opredijeljeni tražiti rješenje u skladu s odlukama Suda za ljudska prava u Strazburu i Ustavnog suda u Bosni i Hercegovini", rekao je.

Nikšić je govorio i o najavljenom povećanju minimalne plaće na 1.000 KM, te smanjenju opterećenja privredi. 

Odgovarajući i na konstataciju da ekonomisti, ali i direktor Poreske uprave entiteta F BiH poručuju da od toga nema ništa, premijer je rekao:

"Zanimljivo je i meni čitati te komentare. Mnogi su govorili da je to neznatno povećanje i da to neće ništa značiti. Pa ako je tako, onda je najbolje i da ne povećavamo. Zar ne? Ovdje su ponovo u pitanju dvostruki aršini očekivanja od naših prethodnika i od nas. Njih nisu kritikovali kada ništa nisu radili, a nas kritikuju i kada radimo nešto što će neupitno imati veliki utjecaj na živote građana, razvoj privrede i osnaživanje države. Da li je zaista toliki problem kada će početi primjena, ako su do sada protraćene godine bez ikakvog napretka? Bez dileme, svako može imati svoj stav i slobodno ga iznositi, ali bi bilo dobro da to rade uz argumente. Za razliku od ekonomskih stručnjaka, direktor poreske uprave ima obavezu da provodi politiku vlade i da poštuje zakone koje parlament usvoji. Radimo koliko možemo, tempom koji je moguć i sigurno je da ćemo povećati minimalne plate na 1.000 KM, da ćemo smanjiti davanja na plate i još mnogo toga što će poboljšati položaj i radnika i poduzetnika, ali i države. Paralelno s ovim aktivnostima želimo uvesti apsolutnu fiskalizaciju u realnom vremenu što znači uvođenje reda i vladavine zakona. Smatram bitnim naglasiti da je BiH jedinstveno ekonomsko tržište i da dogovaram sa premijerom Viškovićem sinhronizirani početak primjene ovih zakona".

Federalni premijer je govorio i o problemu Doma zdravlja u rodnom mu Konjicu, putu BiH k EU, davanju aerodroma pod koncesiju...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...