KAKVE SU NAMJERE AMIRA KABIRIJA: Investicije, politika i sigurno utočište

"Bio sam u kontaktu s nekoliko medija širom Bosne i Hercegovine", ovo je izjava kojom je prošlog mjeseca Amir Gross Kabiri, vlasnik kompanija "Aluminij industrija" d. o. o., koja upravlja poznatom mostarskom kompanijom i brendom "Aluminij", najavio ulazak na domaće medijsko tržište. Ovakva najava, iako je riječ o iznimno važnoj djelatnosti, prošla je gotovo nezapaženo. Hayat je istražio motiv i pozadinu Kabirijeve namjere

  • Politika

  • 18. Nov. 2023  18. Nov. 2023

  • 5

Amir Gross Kabiri, saznaje Hayat.ba, stupio je u kontakte i daje izdašne, neki bi rekli i “ponude koje se ne mogu / ne smiju odbiti”, nekima od najutjecajnijih i najpoznatijih domaćih digitalnih medijskih platformi. Nastoji ih preuzeti pod svaku cijenu. Jedan portal je posebna meta Kabirija. S njim, vjeruje, može ostvariti svoje ciljeve. Vratit ćemo se na ove ponude i razgovore. Ali prije toga se bavimo Kabirijevim ciljevima, prenosi Stav.ba.

Kabirijevo zanimanje za ulazak na medijsko tržište Bosne i Hercegovine, na prvu, predstavlja iznenađenje. Naime, Kabiri se predstavlja ili ga predstavljaju kao poslovnu osobu, posrednika u oblasti metalske industrije, zaljubljenika u umjetnost i umjetnine, upravljao je i upravlja nogometnim klubovima… Ali osim što se mediji bave njim, on se, u dosadašnjoj karijeri, nije bavio ovom vrstom djelatnosti. Otkuda, onda, ovakva vrsta zanimanja?

Na jedan segment prethodnog pitanja odgovorio je sam Kabiri: “Imamo nekoliko stranih, izraelskih novinara koji će nam se pridružiti. Ne zanima nas samo bavljenje svakodnevnim vijestima, istraživačko novinarstvo je najvažnije. Ono je to koje je pokretač za sudove i tužilaštva.” Dakle, posljednje rečeno je najvažnije – Kabiri vjeruje kako, koristeći medije kao alat, može presudno utjecati da se određene osobe procesuiraju, da im se sudi, da se pošalju u zatvor. Jasno je – Kabiri želi utjecaj.

Ipak, za provođenje svoje agende on nema povjerenje u domaće novinare istraživače, stoga najavljuje dovođenje odanih izraelskih novina. Osim što izraelski novinari nisu upoznati s događajima u BiH, niti ih to posebno zanima, o kakvom tržištu i kakvoj ponudi profesionalnog kadra je riječ, najbolje svjedoči izvještavanje u Izraelu o aktuelnim događajima i ubijanjima civila u Gazi i na Zapadnoj obali… Manje je izgledno da Kabiriju treba kadar za istraživačko novinarstvo, izglednije je da treba odane i poslušne uposlenike.

alt

Potcrtavamo – Kabiri želi utjecaj. A da se njegove želje ne ograničavaju samo na medije ili pravosuđe, posvjedočio je i Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH. Novalić je, gostujući u emisiji “Istraga sedmice” Hayat TV-a, kazao kako je u razgovorima s Kabirijem uvidio da biznis nije jedino što ga zanima:

Kasnije sam zaključio da je Kabiri dvojna ličnost i čovjek s političkim aspiracijama. Cijenim ga kao biznismena, ali sam vidio da ima političke konotacije.

S ovakvim svjedočenjem stvari postaju jasnije – Kabiri je, najizglednije, zainteresovan za ulazak na medijsko tržište kako bi utjecao na javno mišljenje, društvene tokove i pravosuđe, te kako bi, u konačnici, ostvarivao političke ciljeve.

Poznato je, Amir Gross Kabiri je na bh. tržište ušao i svoje djelovanje usko vezuje za HDZ i Dragana Čovića. Pojavljivao se u Gradskom vijeću Mostara, član je Uprave i potpredsjednik HŠK “Zrinjski”… Ova konekcija, tvrde mnogi, Kabiriju i jeste osigurala, blago rečeno, čudan ulazak u kombinat “Aluminij”. Naime, mostarski gigant su potresale afere, bio je okovan dugovima – prema procjeni, vrijednim više od 440 miliona maraka.

Izraelska grupacije “M. T. Abraham” Amira Grossa Kabirija i njegov kineski partner preuzet će “Aluminij”. Kinezi će ubrzo nestati iz vidokruga, ostat će samo Kabiri i njegova kompanija “M. T. Abraham”. Za simbolične iznose novca (“Aluminij Industrija”, prema dostupnim tvrdnjama, mjesečno plaća 50.406 KM za najam “Aluminiju” – za ljevaonicu 35.100 KM, upravnu zgradu 11.906 KM, alatnicu i vozila 3.400 KM) dobija svu infrastrukturu mostarske kompanije, ali i pravo korištenja brenda kompanije, upisivanje založnog prava na imovinu, uvođenje partnera, mogućnost otkupa dijela fabrike ili kompletne fabrike uz ekskluzivno pravo preče kupovine kao i izgradnje energetskih objekata.

Od preuzimanja do kraja prošle godine Kabiri je s “Aluminijem” ostvario nevjerovatnu dobit u iznosu 80 miliona konvertibilnih maraka. Dugove kompanije, od toga one u iznosu 330 miliona maraka za električnu energiju, više niko ne spominje.

Kabiri je s “Aluminijem” preuzeo i Galeriju u centru Mostara. Više se ne zove po mostarskom gigantu, ima novo ime – “The hub of fine arts”. U njoj su izložene umjetnine koje su važan segment priče o Amiru Grossu Kabiriju. Naime, sve do dolaska u BiH priče o Kabirijevom bogatstvu vezivane su za umjetnine koje je naslijedila njegova porodica. Ove umjetnine su, navodno, bile i garancija kada je svojevremeno preuzeo poznati nogometni klub “Hapoel” iz Tel Aviva (uz njega i manji klub “Beitar Tarbuk”). Priča, saga, o preuzimanju “Hapoela”, osim što je završila više nego neuspješno, predmetom je sudskih sporova u Izraelu koji su vrijedni desecima miliona eura. Sud je u julu, prema medijskim izvještajima, presudio protiv Kabirija uz jedan zanimljiv zaključak: “(…) Ne može pobjeći zaključku da je dužnik (op. a. Amir Gross Kabiri) nesposoban za plaćanje.”

alt

Pretpostavke kažu da je sasvim moguće kako Kabiri spomenutu Galeriju u Mostaru koristi kao svojevrsni trezor, da je skupocjena djela sklonio na sigurno, jer postoji mogućnost da bi mu umjetnine, da su u Izraelu, bile zaplijenjene.

Ova tema bi, kako Kabiri tvrdi da vidi ulogu medija, mogla, a možda i morala, postati temom novinarskih istraživačkih tekstova. A moguće i istrage tužilaštva i sudova. Želi li Kabiri upravo to ili, možda, uz politički utjecaj, upravo suprotno, uskoro bi moglo postati jasno.

Ono što saznaje Hayat.ba jeste da Kabiri vrši ozbiljan pritisak kako bi preuzeo medij koji smo ranije opisali. U toj namjeri koristi i vlastite resurse, ali, navodno, pritisci su mnogo širi i kompleksniji od puke novčane ponude.

Navodno, i aktuelni vlasnici medija, kojima Kabiri šalje ponude i izaslanike, svjesni su svih okolnosti, nisu zainteresovani za prodaju, ali je pitanje mogu li i smiju li prijeći preko “ponude koja se ne odbija”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...