VUČIĆ ZLOUPOTRIJEBIO POLOŽAJ NA PINKU: Tužilaštvo da pokrene postupak

Predsjednik Republike Aleksandar Vučić je politički agitovao u korist jedne političke opcije govoreći u prvom licu množine. Na kraju intervjua, predsjednik Republike je svoje gostovanje završio političkim sloganom jedne od izbornih lista.

  • Regija

  • 18. Nov. 2023  

  • 0

Član Nadzornog odbora za izbornu kampanju Slobodan Prvanović ocijenio je da je nastup predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na TV Pink bio zloupotreba položaja i pozvao Nadzorni odbor da od Vrhovnog javnog tužilaštva traži da pokrene postupak radi ustanovljavanja krivične odgovornosti šefa države, prenosi beogradski portal Direktno.rs.

alt

Slobodan Prvanović (FOTO: Printscreen/YouTube)

Prvanović je Odboru uputio e-mail, čiju sadržinu prenosimo u cjelosti:

"Danas, u subotu 18. novembra 2023. godine, od 10 sati, na televiziji Pink gostovao je predsjednik Republike Aleksandar Vučić. Tim povodom prvo želim da vas obavijestim o sljedećem:

- Aleksandar Vučić je najavljen kao predsjednik Republike i voditeljka mu se tako obratila, pri čemu on nije napomenuo da u emisiji ne nastupa kao predsjednik Republike, već u svojstvu građanina, člana stranke ili političara, čak je u jednom momentu sam naglasio da je vrhovni komandant (što jeste na osnovu toga što je predsjednik Republike). Ovo napominjem zbog uvaženog člana Odbora koji je, nakon mog prijedloga da osudimo funkcionersku kampanju predsjednika Republike u Smederevu prije nekoliko dana, insistirao na pitanju u kom svojstvu je Aleksandar Vučić nastupao.

- Predsjednik Republike Aleksandar Vučić se bavio političkom agitacijom, i to onom najprizemnijom koja se oslanja na ordinarno vrijeđanje političkih neistomišljenika.

- Predsjednik Republike Aleksandar Vučić je politički agitovao u korist jedne političke opcije govoreći u prvom licu množine. Na kraju intervjua, predsjednik Republike je svoje gostovanje završio političkim sloganom jedne od izbornih lista.

- Predsjednik Republike Aleksandar Vučić napadao je, na političkoj osnovi, pojedine učesnike u izbornom procesu, ugrožavajući njihov integritet i lično dostojanstvo, a što je tačno ono što je Odbor osudio u našem drugom saopštenju za javnost.

- Aleksandar Vučić, kao predsjednik Republike, opet je aktivno narušavao jedinstvo građana Srbije, direktno dijeleći narod.

- Predsjednik Republike Aleksandar Vučić se, u ovoj svojoj političkoj kampanji, bavio pitanjima koja nemaju nikakve veze sa ovlaštenjima predsednika Republike.

Smatram da je ovaj nastup predsjednika Republike Aleksandra Vučića na televiziji Pink ništa drugo nego neprihvatljiva zloupotreba položaja, odnosno funkcionerska kampanja, i mislim da, kao Nadzorni odbor, moramo hitno i oštro da reagujemo. Tim povodom, kao što sam to mislio da treba da se uradi prije nekoliko dana u slučaju njegove funkcionerske kampanje u Smederevu, smatram da treba:

1. Da izdamo saopštenje gdje ovakvo postupanje predsjednika Republike najoštrije osuđujemo, a njega pozivamo da se od takvog ponašanja u narednom periodu uzdrži.

2. Da pošaljemo dopis Vrhovnom javnom tužilaštvu sa zahtjevom da pokrene postupak radi ustanovljavanja krivične odgovornosti predsjednika Republike, a u vezi sa kršenjem odredbi Ustava i zakona kojima se regulišu uloga, ovlaštenja i prava Predsjednika Reublike.

3. Da uputimo dopis Agenciji za sprečavanje korupcije sa pozivom da zauzmu stav povodom ovog događaja i pokrenu postupak u skladu sa svojim nadležnostima.

Na kraju, radi podsjećanja, ponovo vam šaljem onaj dio mog ranijeg e-maila u kome sam vam naveo relevantne članove Ustava i zakona:

Član 111 Ustava i Član 1 Zakona o predsjedniku Republike kažu da predsjednik Republike izražava državno jedinstvo, što gospodin Vučić, u svojstvu predsjednika Rebulike (ne u svojstvu člana stranke), svojim političkim agitovanjem očigledno ne poštuje. Član 9 Zakona o predsjedniku Republike kaže da je predsjednik Republike dužan da se u svemu povinuje propisima kojima se uređuje sukob interesa pri vršenju javnih funkcija, a u Zakonu o sprečavanju korupcije, kojim se regulišu pitanja o sukobu interesa, u Članu 40 stoji da javni funkcioner ne smije da koristi javnu funkciju zarad sticanja bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice, a gospodin Vučić je, u svojstvu predsjednika Republike, upravo to radio na predizbornom skupu stranke kojoj pripada.

U Članu 50 ovog zakona kaže se da javni funkcioner ne može da koristi javne resurse, a to su svakako mediji, za promociju političkih stranaka, pri čemu se tu posebno naglašava da ne smije da se pozivaju birači da glasaju za neku stranku ili politički subjekt (kao što je koalicija stranaka).

alt

Aleksandar Vučić Foto: (ATA Images/Antonio Ahel)

Član 21 Ustava kaže da je zabranjena diskriminacija na osnovu političkog uvjerenja, a gospodin Vučić, u svojstvu predsjednika Republike, suprotno pomenutom Članu 1 Ustava, vrši političku diskriminaciju najgore vrste podržavajući jednu političku opciju, a unižavajući i optužujući drugu političku opciju, vezujući je za uzroka katastrofalnih posljedica ukoliko građani tu opciju izglasaju na izborima. Član 4 Zakona o izboru narodnih poslanika kaže da je birač slobodan da izabere kako će glasati i da niko nema prava (pa ni predsjednik Republike) da ga poziva na odgovornost zbog toga što je glasao ili nije glasao, a gospodin Vučić je odgovornost za katastrofalne posljedice koje nam slijede ukoliko ne bude izabrana jedna politička opcija, već neka druga, vezivao za građane.

Članom 128 Krivičnog zakonika kaže se da će se kazniti zatvorom onaj ko zbog razlika u pogledu političkog ubjeđenja drugome ograniči prava građanina utvrđena Ustavom (kao što je pravo na slobodne izbore), a isto važi i ako nekome na osnovu političkog ubjeđenja daje povlastice ili pogodnosti, a što je gospodin Vučić nedvosmisleno radio u okviru svoje političke agitacije.

U Članu 359 Krivičnog zakonika se kaže da službeno lice koje iskorištavanjem svog službenog položaja (funkcije predsjednika Republike u slučaju gospodina Vučića), ili prekoračenjem granica svog službenog ovlaštenja (a poznato je koja su ovlaštenja predsjednika Republike, da ih ne navodim), pribavi sebi ili drugom licu korist, ili drugome nanese štetu ili teže povredi njegova prava (a upravo je to gospodin Vučić radio - radio je u korist jedne političke opcije i na štetu druge) kazniće se zatvorom", zaključuje se u saopćenju Slobodana Prvanovića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...