SEVLID HURTIĆ POKUŠAVA OHRABRITI DIJASPORU: "Pomozite Bosnu i Hercegovinu, ulažite u nju, lobirajte..."

U fokus je stavljen i podatak da je 19.000 Bosanaca i Hercegovaca jedna od najbolje integrisanih imigrantskih zajednica u Norveškoj, sa vrlo visokom stopom zaposlenosti i obrazovanja.

  • Politika

  • 19. Nov. 2023  19. Nov. 2023

  • 5

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, učestvovao je sinoć u Lillehammeru, Kraljevina Norveška, na obilježavanju 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Norveške, te 30 godina od dolaska bosanskohercegovačkih državljana u ovu zemlju.

"U proteklih 30 godina, od vašeg dolaska ovdje, pa do podrške našoj zemlji na putu u Evropsku uniju i NATO savez, Norveška je podržavala Bosnu i Hercegovinu na različite načine, uključujući obnovu zemlje, reforme, investicije, deminiranje, ekonomski razvoj i mnoge druge oblasti. Mi ovakav odnos Norveške duboko cijenimo i poštujemo, a vjerujem da i vi, koji živite u ovoj zemlji, cijenite i poštujete sve ono što je Norveška uradila za vas i vaše porodice od 1993. godine", kazao je ministar Hurtić.

Istaknuo je, kako je i na početku mandata kazao, da će saradnja sa bh. dijasporom biti jedan od prioriteta u radu. U tom smislu je podsjetio na projekt kojeg Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice trenutno provodi, a odnosi se na prenos znanja iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu.

"Pored toga, radimo i na formiranju baze podataka na osnovu koje ćemo učiniti sve da vam olakšamo dobijanje dokumenata iz matične države, odnosno, da olakšamo pokretanje biznisa", dodao je.

U fokus je stavljen i podatak da je 19.000 Bosanaca i Hercegovaca jedna od najbolje integrisanih imigrantskih zajednica u Norveškoj, sa vrlo visokom stopom zaposlenosti i obrazovanja. Riječ je o emancipovanim ljudima izgrađenih karijera u svim oblastima života.

Jedna od poruka našim državljanima bila je da ne zaborave domovinu, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine

"Pomozite Bosnu i Hercegovinu, ulažite u nju, lobirajte. Ostanite uzorni građani Norveške, ali čuvajte vaš idenditet, jezik i kulturu, njegujte sjećanje na važne događaje iz naše prošlosti, prenosite istinu i znanje vašoj djeci, jačajte veze sa svojom domovinom", poručio je ministar Hurtić.

Čestitao je i predstojeći 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...