PRIPREMA SE NOVI VELIKI GRAĐEVINSKI PROJEKAT: Gradit će se novi evropski koridor kroz Bosnu i Hercegovinu

Ovaj infrastrukturni projekt ima potencijal transformirati regiju, potičući privredni razvoj i stvarajući nova radna mjesta.

  • Ekonomija

  • 19. Nov. 2023  

  • 0

Jugoistok Hercegovine, posebno područje gradova Čapljine i Stoca, uskoro bi mogao postati dio jednog od najznačajnijih saobraćajnih pravaca u Europi. Planira se izgradnja Jadransko-jonske autoceste koja će se prostirati kroz sedam zemalja, prateći konfiguraciju obale, piše Večernji list iz Mostara.

Prvi dio ovog ambicioznog projekta odnosi se na dionicu Stolac – međuregionalni čvor Počitelj, koja će imati dužinu od 23,5 km. Idejni projekt već je predan, a uskoro se očekuje i predaja glavnog projekta. Skupina ponuđača, uključujući IGH d. o. o. Mostar, Institut IGH d. d. Zagreb i Integra d. o. o. Mostar, odabrana je za izradu projekta. Detalji idejnog projekta uključuju tri vijadukta, most preko rijeke Bregave, nekoliko podvožnjaka te tunel Kruševo dužine 990 metara.

Na planu su i dva čvorišta – čvorište Neum – Stolac i čvorište Kruševo, te međuregionalni čvor Počitelj.

Saobraćajnica će početi na međuregionalnom čvoru kod Počitelja i kretati se sjeverno od rijeke Bregave, prelazeći nekoliko podvožnjaka i tri vijadukta. Nakon toga, preko mosta prelazi spomenutu rijeku i pruža se prema jugoistoku od Bregave, povezujući područja Grada Stoca i općine Neum. Također, planira se povezivanje s postojećom magistralnom cestom M-17.3 koja vodi od Stoca do Neuma, a posebna pažnja posvećena je povećanju razine sigurnosti, uključujući izgradnju centra za održavanje i kontrolu prometa (COKP) te smještaj vatrogasnih snaga.

Ovaj infrastrukturni projekt ima potencijal transformirati regiju, potičući privredni razvoj i stvarajući nova radna mjesta. Očekuje se saradnja s političkim strukturama i podrška relevantnih sudionika kako bi se osiguralo uspješno provođenje ovog važnog projekta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...