BEĆIROVIĆ - STOLTENBERG: Provođenje aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a je zakonska obaveza...

On je rekao da je važno zaustaviti rušenje ustavnog poretka, kako bi se država Bosna i Hercegovina mogla posvetiti EU i NATO integracijama.

  • Vijesti

  • 20. Nov. 2023  20. Nov. 2023

  • 1

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je stigao u radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Denis Bećirović zahvalio je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na prihvatanju poziva da u 2023. godini posjeti Bosnu i Hercegovinu, kao i na iskrenoj podršci Bosni i Hercegovini i njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Tokom razgovora Bećirović je poručio da u vezi pitanja kretanja države Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO-u nema nikakve dileme i da u Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine u članu 84. precizno piše da će "Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a".

Istakao je da su prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u NATO i EU. Također, rekao je da je Bosna i Hercegovina spremna dati doprinos kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti u Evropi i svijetu. Naglasio je da je vanjska politika BiH usmjerena ka očuvanju i unapređenju trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti.

Bećirović je upoznao generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga s trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini i napadu organa vlasti bh. entiteta RS na ustavni poredak naše zemlje. On je rekao da je važno zaustaviti rušenje ustavnog poretka, kako bi se država Bosna i Hercegovina mogla posvetiti EU i NATO integracijama.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da NATO ostaje garant sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Rekao je da NATO ne odobrava retoriku koja podstiče podjele i ugrožavanje funkcionisanja institucija države BiH. Također je naglasio da su evropski i NATO put Bosne i Hercegovine kompatibilni, te da će NATO pomagati reformske procese, koji približavaju Bosnu i Hercegovinu članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović podsjetio je da je njegova prva međunarodna posjeta bila sjedištu NATO-a gdje je razgovarao s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Naglasio je da je ta posjeta imala simbolični i strateški značaj, uz poruku da će BiH sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO-u, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...