JENS STOLTENBERG, GENERALNI SEKRETAR NATO SAVEZA: "Zabrinuti smo zbog secesionističke podjele i retorike, kao i zbog utjecaja..."

U fotogaleriji pogledajte šta je naš reporter zabilježio na licu mjesta.

  • Vijesti

  • 20. Nov. 2023  20. Nov. 2023

  • 4

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenerg jutros se sastao sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i članovima Vijeća ministara.

Nakon održanog sastanka Borjana Krišto i Jens Stoltenberg obratili su se na konferenciji za medije.

Stoltenberg je na početku svog obraćanja zahvalio se Krišto na toplim riječima dobrodošlice.

“Danas smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji i regionu. Saveznici snažno podržavaju suvernitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Zabrinuti smo zbog secesionističke podjele i retorike, kao i vanjskog utjecaja, posebno utjecaja Rusije. To prijeti da potkopa stabilnost i da oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i napretku”, kazao je.

Potom je dodao:

“Nama je izuzetno važno i predani smo stabilnosti i sigurnosti u ovom regionu. NATO je predan godinama stabilnosti u vašoj državi. I stoga produbljujemo našu saradnju i politički dijalog. NATO štab Sarajevo pruža podršku misiju Evropske unije Altea. NATO i saveznici ostaju potpuno predani uspjehu te misije i pozdravljamo jednoglasno usvajanje produžetka misije od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.  Mi podržavamo vaša reformska nastojanja, uključujući i paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti”.

Na kraju je istaknuo kako želi pohvaliti BiH na uspjesima koje postigla na putu ka Evropskoj uniji.

“To će zapravo jačati vaše sposobnosti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe, cyber odbranu. NATO ostaje predan pružati podršku BiH na njenom evroatlantskom putu. Svaka zemlja ima izabrati svoje vlastite i sigurnosne aranžmane bez miješanja sa strane. Ja želim pohvaliti BiH na uspjesima koje postigla na putu ka Evropskoj uniji”, zaključio je Stoltenberg.

U fotogaleriji pogledajte šta je naš reporter zabilježio na licu mjesta.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...