BHANSA U PARTNERSTVU S VODEĆOM DANSKOM KOMPANIJOM: Prva generacija kontrolora zračnog prometa školuje se u BiH

Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto istaknuo je kako je ovo veoma bitan događaj za Bosnu i Hercegovinu.

  • Vijesti

  • 20. Nov. 2023  

  • 0

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA), u partnerstvu s vodećom danskom kompanijom Gate Aviation Training, specijaliziranom za upravljanje zračnim prometom, pokrenula je prvi cjelokupni program obuke za kontrolore zračnog prometa, koji se u potpunosti provodi u Bosni i Hercegovini, prenosi Fena.

Program je započeo 2. listopada 2023. za ukupno 25 kontrolora zračnog prometa, a danas je organiziran svečani prijem za partnere koji su omogućili uspješan početak projekta.

Tom prigodom je istaknuto kako interna obuka kontrolora zračnog prometa označava novo poglavlje razvoja BHANSA-e, a cilj kao i uvijek ostaje unaprijediti sigurnost, učinkovitost i kvalitetu usluga, od čega najveću korist imaju zrakoplovne kompanije, putnici te cjelokupni sektor zračnog prometa u BiH i šire.

Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto istaknuo je kako je ovo veoma bitan događaj za Bosnu i Hercegovinu.

- Jako je važno da otvaramo obuku kojom ćemo sami proizvoditi mladi kadar za kontrolu našeg neba. Postoji razlog zašto smo tek 2019. godine preuzeli kontrolu neba, a između ostalog, zbog toga što nije bilo dovoljno certificiranog kadra mladih ljudi koji mogu preuzeti tu odgovornost, takvih je malo na tržištu - izjavio je Forto.

Državni ministar prometa i komunikacija vjeruje kako Mostar u budućnosti može postati regionalni centar za certifikaciju kontrolora leta.

- Sada možemo sami „proizvoditi“ te ljude za naše potrebe. Vjerujem da Mostar može postati regionalni centar da certificira kontrolore leta za cijelu regiju, ako treba i za Europu, nema razloga da budemo u zaostatku. Ovo je generalno velik događaj, da radimo s mladim ljudima koji će biti europski certificirani, koji će jako dobro zarađivati i biti tu i kontrolirati naše nebo – poručio je Forto.

Deficitarni kadar

Obukom kontrolora zračnog prometa u vlastitom aranžmanu, BHANSA imat će potpunu kontrolu nad obrazovnim procesom te će ga moći prilagoditi svojim specifičnim potrebama i zahtjevima zrakoplovne industrije u BiH, kazao je direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

- Kroz ovaj projekt mi uspostavljamo vlastiti centar za školovanje svih budućih generacija kontrolora letenja, a to govori samo za sebe – poručio je Primorac.

Podsjetio je kako BiH dugi niz godina nakon proglašenja neovisnosti nije kontrolirala svoj zračni prostor, upravo zbog nedostatka kvalificiranog kadra, prvenstveno kontrolora letenja, ali i svog drugog operativno-tehničkog kadra.

- Zahvaljujući ovakvim projektima mi rješavamo sva ta pitanja. Ne samo to, nego postajemo konkurentni na globalnom tržištu na kojemu nedostaje 15.000 kontrolora letenja. Otvara nam se prilika da školujemo kontrolore letenja za treće zemlje, otvara se novi potencijal s realizacijom jednog ovakvog projekta - smatra direktor BHANSA-e.

Trenutno se ukupno školuje 25 kandidata, 14 za oblasnu kontrolu letenja i 11 za prilazne kontrolore letenja.

- Pored toga, ovim ugovorom je predviđeno osvježenje znanja za postojeća 72 kontrolora letenja koji rade u BHANSA-i te osnivanje vlastitog trening centra BHANSA-e da sve buduće generacije kontrole letenja školujemo vlastitim resursima u BiH, kako za vlastite, tako i za potrebe globalnog tržišta – zaključio je Primorac.

U tu namjenu su provedene značajne investicije u potrebnu opremu, prvenstveno u tri najsuvremenija prijenosna simulatora, čime se omogućilo da danski stručnjaci u suradnji s instruktorima iz BHANSA-e provedu cjelokupnu obuku u BiH.

Suradnja s Gate Aviation Trainingom

Izvršni direktor i suosnivač tvrtke Gate Aviation Training Dirch Jans istaknuo je kako ta danska tvrtka
ima dokazanu reputaciju u pružanju visokokvalitetnih obrazovnih programa diljem svijeta te osposobljava kontrolore zračnog prometa potrebnim vještinama za upravljanje složenim situacijama zračnog prometa.

- S BHANSA-om „otključavamo“ novi potencijal u ovoj suradnji. U svijetu vlada velika potražnja za kontrolorima letenja i sada se za BiH otvaraju novi potencijali. Obećavam vam da će ovo biti uspjeh dok god radimo zajedno. Svi moramo raditi zajedno, kao tim, učiti jedni od drugih – izjavio je Jans.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...