"SB" EKSKLUZIVNO SAZNAJE: Dio državnih Parlamentaraca zatražilo smjenu ministra Staše Košarca zbog nasilja nad bivšom suprugom!

U zahtjevu upućenom Čavari se navodi da pismo gospođe Stanković "koje nam je svima uputila budi osnovanu sumnju da ministar Košarac koristi poluge političke moći kako nadležne institucije ne bi regirale".

  • Politika

  • 20. Nov. 2023  20. Nov. 2023

  • 4

Jedanaest zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine obratilo se danas Marinku
Čavari, predsjedavajućem ovog doma, sa zahtjevom za smjenu Staše Košarca, ministra spoljne trgovine i ekonomskih
odnosa u Vijeću ministara BiH.

Povod zahtjeva za smjenu Košarca zastupnicima je bilo svjedočenje ministrove bivše supruge Sanje Stanković pred istražnom komisijom Predstavničkog doma PS BiH o, kako se navodi, "korupciji u pravosuđu i porodičnom nasilju od strane njenog bivšeg muža, kao i odbijanje insitutcija kojima se obratila da je zaštite".

U zahtjevu upućenom Čavari se navodi da pismo gospođe Stanković "koje nam je svima uputila budi osnovanu sumnju da ministar Košarac koristi poluge političke moći kako nadležne institucije ne bi regirale".

SVJEDOČENJE U PARLAMENTU BIH

Sve su to razlozi da, "potpisnici ove inicijative smatraju da Staša Košarac zbog povezivanja sa porodičnim nasiljem nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih opdnosa i da vrši funkciju zamjenika
predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH".

U prilogu svom zahtjevu državni parlamentarci su izdvojili niz novinskih tekstova u kojima je Sanja Stanković detaljno govorila u porodičnom nasilju, kao i nespremnosti nadležnih institucija da je zaštite od njenog bivšeg muža Staše Košarca.

U prilogu se nalazi i odgovor Sanje Stanković na istup državne parlementarke Sanje Vulić koja je prije tri mjeseca na uvredljiv način branila svog stranačkog kolegu Košarca od optužbi za porodično nasilje.

"Dosta je više da slušamo o tim starim temama nasilje koje su iskonstruisane i napravljene u kuhinji pojedinih aktera", kazala je tom prilikom Sanja Vulić i upitala: "Šta je razlog za taj plač i suze?".

U pismu upućenom državnim parlamentarcima, Sanja Stanković je upitala "ko je Sanji Vulić dozvolio da određuje ko je nasilnik a ko ne".

Bivša Košarčeva supruga je još jednom bila beskompromisna: "Da, živjela sam s nasilnikom i obratila sam se zbog toga
policiji Republike Srpske i to više puta. Obraćala sam se i drugim zvaničnicima i Republike Srpske".

KO JE TRAŽIO SMJENU KOŠARCA

Zbog toga, kako je napisala zastupnicima Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH, "vas molim da ne propustite priliku da odreagujete na vrijeme".

Među 11 zastupnika u Predstavničkom domu PS BIH koji su danas zatražili smjenu ministra Staše Košarac nalazi se
5 zastupnika Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa, 5 zastupnika Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte.

Od poslanika vladajuće koalicije na državnom nivou zahtjev za smjenu Košarca podržala je samo Aida Baručija iz Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad (BHI-KF).

(SB)

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...