HUTI OBJAVILI SNIMAK OPERACIJE: Pogledajte kako su munjevitom akcijom zauzeli britanski teretni brod... (VIDEO)

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavio je kako je otet neimenovani brod, naglasivši kako nije u vlasništvu niti pod upravljanjem Izraela, kao i da na njemu nema izraelskih državljana.

  • Svijet

  • 20. Nov. 2023  

  • 0

Izrael je potvrdio da su jemenski Huti, pobunjenička organizacija bliska Iranu, zaplijenili britanski teretni brod kojim upravlja japanska kompanija dok je plovio iz Turske u Indiju. Prema neslužbenih informacijama, među 25 članova posade moglo bi biti i državljana Hrvatske, Bugarske, Ukrajine, Filipina i Meksika.

Huti, pobunjenička organizacija bliska Teheranu, napadaju Izrael raketama dugog dometa i dronovima, u znak solidarnosti s palestinskim narodom. Prijetili su da će otimati i napadati sve brodove u Crvenom moru koji su povezani s Izraelom. Danas su objavili i video kako je izvedena operacija otimanja broda. 

Izrael demantira vezu sa brodom

Tel Aviv je odmah demantirao da je riječ o izraelskom brodu, odnosno da na njemu ima njihovih državljana.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavio je kako je otet neimenovani brod, naglasivši kako nije u vlasništvu niti pod upravljanjem Izraela, kao i da na njemu nema izraelskih državljana.

Jahja Sarea, vojni glasnogovornik Huta, na Twitteru je rekao kako je to odgovor na izraelsko-američku agresiju te da to podrazumijeva brodove koji plove pod izraelskom zastavom ili njima upravljaju izraelske kompanije.

Ruta kroz Crveno more je jedna od najvažnijih svjetskih trgovačkih ruta. Oko 10 posto cjelokupne svjetske trgovine prolazi kroz vode Crvenog mora. 

Ukoliko ova ruta bude ugrožena, to će predstavljati ozbiljan udarac za svjetsku trgovinu i svjetsku privredu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...